Salget av herskapelige Overud gård, fem kilometer fra Kongsvinger sentrum, til en fjern slektning for 15,5 millioner kroner har satt sinnene i kok i Løvenskiold-familien, skriver Dagens Næringsliv.

Nå må kusine bla opp 120 millioner kroner for å få tilbake familiens prakteiendom.

- Her pleide Kong Oscar ll og Dronning Sofia å ri, sier Thorvald Løvenskiold (71) og peker mot det blomsterkledte parkanlegget ved idylliske Vingersjøen i Hedmark.

Nå har den herskapelige gården skapt hodebry for to av de mest aristokratiske familiene i Norge.

Da barnløse Thorvald Løvenskiold solgte prakteiendommen til den fjerne slektningen Carl Axel Løvenskiold (34) for 15,5 millioner kroner for snart to år siden, skapte det reaksjoner i den nærmeste familien.

- Jeg har ingen barn, og det er roten til problemet. Jeg er opptatt av at gården skal drives videre av den som er mest kompetent. Derfor har jeg gått ett hakk ut i slekten, sier Thorvald Løvenskiold, som tok over deler av driften allerede for 50 år siden.

Norges største odelssak
Tingretten har, som omtalt i lokalavisen Glåmdalen, fastslått at kusinen Monica Rye-Florentz (65) må bla opp 120 millioner for å gjøre krav på eiendommen som går over to kommuner.

Det gjør saken til den desidert største odelssaken i Norges historie. Forrige odelstakstrekord var på 40 millioner kroner.

- De prøver å utnytte den særnorske odelsloven, og det setter vi ikke pris på, sier Thorvald Løvenskiold.

Monica Rye-Florentz' mor vokste opp på gården sammen med Thorvald Løvenskiolds far. Hennes sønner ønsker å ta over driften av gården.

Frederik Rye-Florentz (30), som uttaler seg på vegne av familien, sier til DN at motivet er å bosette seg og drive en forsvarlig og økonomisk drift av skogseiendommen i et langsiktig perspektiv, og legger til at Løvenskiold har vært klar over at odelskravet ville komme. Prisen på 120 millioner kroner omtaler han som «skandaløs høy».

Det er Thorvald Løvenskiold uenig i. Hverken han eller Carl Axel ønsker å kommentere dommen eller familieforholdene.

Les også: Løvenskiold i navnestrid med Løvenskiold

Løvenskiold må gi fra seg informasjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.