Det skandalerammede telekomselskapet Vimpelcom – som i lang tid har vært involvert i en større korrupsjonssak () – leverer mandag et justert resultat, ebitda, på 783 millioner dollar i fjerde kvartal 2016. Det tilsvarer 6,5 milliarder kroner, og kommer frem av selskapets kvartalsrapport mandag. 

Det norske telekomselskapet Telenor har i dag en eierandel på 23,7 prosent i Vimpelcom.

Vimpelcom opplyser i rapporten at selskapet vil betale 0,23 dollar per aksje i utbytte. 

Legger fortiden bak seg

Selskapet skifter navn til VEON, og skal på børs i Amsterdam som en sidenotering. Selskapet opplyser også at det «ikke er hva det var for 24 måneder siden», og viser til at det nå går fra å være et telekomselskap til et teknologiselskap.

Det vises også til at Vimpelcom har vært gjennom betydelig restrukturering, og at kultur- og regeloverholdelsesstrukturen er gjennomgått og endret.

– I dag er starten på en ny og spennende æra når Vimpelcom blir til VEON. Vår re-branding reflekterer en ambisjon for å gjøre om selskapet fra et telekomselskap til en global teknologileder, sier selskapets toppsjef Jean-Yves Charlier.

Telenor vil ut

Telenor har i lang tid ønsket å kvitte seg med sin eierandel i selskapet. Vimpelcom innrømmer i fjor lovbrudd i forbindelse den langvarige korrupsjonssaken det har vært gjennom de siste årene, etter å ha vært i diskusjoner med amerikanske og nederlandske myndigheter.

I 2012 ble det kjent at Vimpelcoms partner i Usbekistan hadde tette koblinger til diktatordatteren Gulnara Karimova.

Vimpelcom har erkjent at selskapet har betalt store beløp i bestikkelser til presidentdatteren for å få innpass i mobilmarkedet i Usbekistan. Selskapet vedtok i et forlik en bot på 795 millioner dollar, tilsvarende 6,8 milliarder kroner, til amerikanske og nederlandske myndigheter. 

Telenor har siden slutten av 1990-tallet vært aksjonær i selskapet. Sigve Brekke ble konsernsjef i Telenor sommeren 2015 og annonserte at hele Vimpelcom-posten var til salgs.

I fjor sa Brekke at Telenor kunne gå mer aktivt frem med salgsprosessen etter Vimpelcom-forliket. I fjor ble det kjent at Telenor skal ha vært i samtaler med potensielle kjøpere av eierandelen i det omstridte selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Michelinstjerne til Stavanger restaurant: – Vi må selge det vi har
Etter oljenedturen kan Stavanger i fremtiden leve på salg av mat, mener Sabi Omakase deleier Njål Gaute Solland. - Vi må selge det vi har, sier sushi-bar gründeren.
02:15
Publisert: