- Jeg advarte de øvrige komitemedlemmene mot at relasjonen mellom Martin Kolberg og Sigve Brekke kunne bli ansett som problematisk. Når jeg ser at dette allerede har blitt et tema, angrer jeg på at jeg ikke tok dissens og protokollførte mitt ankepunkt og advarsel i denne saken, sier Abid Q. Raja til DN.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité besluttet tirsdag å gjenoppta granskningen av korrupsjonssaken som Telenor er blitt en del av gjennom sitt eierskap i Vimpelcom. Sigve Brekke er en av flere aktører som vil bli innkalt og bedt om å besvare de spørsmål som stilles av komiteen ledet av saksordfører Martin Kolberg (Ap). Brekke og Kolberg har kjent hverandre i en årrekke.

"Gode venner bør ikke granske hverandre"

- Gode venner bør ikke granske hverandre, særlig ikke når den ene er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, og den andre leder et av Norges største selskaper, heter det i et innlegg fra jusprofessorene Morten Kinander (BI) og Geir Woxholth (UiO) i DN.

Les innlegget her: Mener Kolberg bør trekke seg dnPlus

De mener Kolberg har plikt til å trekke seg som saksordfører - og også fra hele komiteens saksbehandling i Telenor-saken.

- I lys av både innlegget til jusprofessorene og den generelle oppmerksomheten saken har fått mener jeg det kan tjene komiteens tillit at Kolberg trakk seg som saksordfører, sier Raja, som også hat twitret om saken.

- Selv om ikke Kolberg er inhabil etter Stortingets regler, så mener jeg det er uheldig at relasjonen kan så tvil om komiteens arbeid i denne saken. Folk kan forte tenke: Her er det nok et eksempel på at venner som skal granske hverandre. Det er ikke heldig av hensyn til  kontrolll -og konstitusjonskomiteens omdømme, sier Raja til DN. 

Han er selv utdannet advokat og er godt kjent med habilitetsreglene i forvaltningsloven.

- Fra «nær venn» til «godt bekjent»

I et intervju med DN 16. mai i år uttalte Kolberg at han har kjent Sigve Brekke «siden ungdommen» og omtaler ham som en «nær venn».

- Sigve gikk akkurat den samme stigen som jeg. Først lokallagsleder, leder i Buskerud og så sekretær i hele AUF. Og kona Torgunn jobbet på partikontoret i mange år. Vi er nære venner, men det er ikke riktig at vi er faddere for hverandres barn slik noen har skrevet, uttalte han.

Under pressekonferansen tirsdag, altså fem måneder etter intervjuet med DN, uttalte Kolberg at han og Sigve Brekke var «gode bekjente.»

- Sigve Brekke og jeg er i dag godt bekjente. Vi har en fortid i AUF langt tilbake i tid og jeg kjenner også hans kone godt, men jeg har ikke hatt noe personlig kontakt med dem på veldig mange år, og jeg mener selv at dette har ingen betydning til saken, uttalte han. 

«Pikant problemstilling»

I en artikkel DN publiserte torsdag er Kinander og Woxholth kritiske til at det er Kolberg, som i kraft av sin stilling, har oppgaven med å stille Telenor-toppene kritiske spørsmål.

- Den pikante problemstillingen som har reist seg, er at Kolberg har bak seg et mangeårig vennskap med Telenor-sjef Sigve Brekke. Under forrige høring om saken, var Brekke ikke blant intervjuobjektene, men det er han nå, etter at han sendte næringsministeren opplysninger som førte til styreleder Svein Aasers avgang i Telenor, skriver jusprofessorene. På møtet i kontroll-og konstitusjonskomiteen tirsdag tok Kolberg opp relasjonen han har med Brekke.

-Avviser kritikk

Det har foreløpig ikke lyktes DN å få en kommentar fra Martin Kolberg torsdag, men etter møtet i kontrollkomitéen tirsdag avviste han at relasjonen med Brekke er problematisk.

- Jeg har redegjort for mitt forhold til Sigve Brekke, og komiteen har akseptert forklaringen, og derfor er jeg er på den grunn valgt til sakens ordfører, uttalte Kolberg til pressen etter møtet.

- Er komitémedlemmene enig i at ditt forhold til Sigve Brekke ikke er et problem?

 - Komiteen har enstemmig sluttet seg til at dette ikke er noe problem og at jeg er habil i saken, svarte Kolberg.
 

Les også: Tidligere Økokrim-topp skal granske for Telenor

Kolberg har plikt til å trekke seg dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.