Økokrim fikk ikke medhold i begjæringen om to ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud for tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder. Det kommer frem i kjennelsen fra Oslo tingrett etter fengslingsmøtet fredag.

Lunders advokat Cato Schøitz konstaterer at klienten er blitt trodd på sin forklaring:

- Dette var en veldig hyggelig og riktig oppreisning til Jo Lunder. Jeg tror han i betydelig grad var forhåndsdømt. Dette setter skapet på plass, sier Schøitz til DN.

- Det som var avgjørende, hvis jeg leser premissene rett, var at retten har lagt Jo Lunders forklaring til grunn, fordi den støttes av samtidig dokumentasjon. Jo Lunder avga en veldig detaljert og troverdig forklaring. Det var veldig enkelt å være advokat. Denne frifinnelsen skyldes Jo Lunder og ikke advokat Cato Schøitz, sier Schøitz.

Vimpelcom mottok i 2011 to rapporter med ren avskrift, og betalte 30 millioner dollar for dem. Nå er Jo Lunder siktet for betalingen, som det mistenkes at i realiteten var korrupsjonspenger, betalt for å få tilgang til mobillisenser i Usbekistan. Utbetalingen gikk til selskapet Takilant Ltd.

Det er ifølge retten på det rene at det var Lunder, i egenskap av å være konsernsjef i Vimpelcom, som samtykket til at beløpet ble utbetalt.

«Retten mener det sentrale spørsmålet er om Lunder på det tidspunktet han samtykket til avtaleinngåtelsen og utbetalingen, visste at konsuletnhonoraret i realiteten sannsynligvis var bestikkelser til Gulnara Karimova, datteren til Islam Karimov, president i Usbekistan. Økokrim har anført at Lunder hadde tilstrekkelig kunnskap om Takilant Ltd (Gibraltar) til å stoppe transaksjonen», heter det i kjennelsen.

Bekymringsmelding

I kjennelsen kommer det frem at Lunder fikk en bekymringsmelding om utbetalingen.

«Retten har under tvil kommet til at det ikke foreligger skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon. Retten viser til hans forklaring om den bekymringsmeldingen han fikk om Takilant Ltd. og bruken av dette selskapets tjenester i forbindelse med tildeling av 4G lisenser i Usbekistan», heter det i kjennelsen.

Ifølge kjennelsen satte Lunder i verk tiltak og undersøkelser da han mottok bekymringsmeldingen.

«Slik han har forklart seg tilsa de opplysningene og tilbakemeldingene han fikk fra sine interne og Vimpelcoms eksterne rådgivere at avtalen kunne inngås».

I retten ble det lagt frem dokumentasjon i form av en e-post fra 30. september 2011. Retten mener at denne e-posten bekrefter Lunders forklaring om at han stoppet den pågående prosessen rundt utbetalingen og at han iverksatte undersøkelser.

E-posten bekrefter også forklaringen om at transaksjonen likevel ble gjennomført etter tilbakemelding fra eksterne rådgivere, ifølge kjennelsen.

«Avslutningsvis i e-posten fremgår det imidlertid forhold som kan tilsi at Lunder fortsatt kunne ha grunn til bekymring. Samtidig fremgår det at avsenderen ikke hadde hatt tilgang til tilbakemeldingen fra Vimpelcoms eksterne rådgiver», heter det i kjennelsen.

«Den videre etterforskningen vil måtte avklare den usikkerheten som foreligger om hva Lunder visste, herunder omfanget og resultatet av de undersøkelsene han iverkstatte. Slik saken står bevismessig per i dag, finner retten imidlertid ikke at det foreligger skjellig grunn til mistanke om korrupsjon», heter det i kjennelsen.

Fikk advarsel fra ansatt

Til NRK Dagsrevyen fredag kveld utdypet Schøitz følgende om Lunders forklaring i retten:

- Det retten legger til grunn var at han fikk en advarsel fra en ansatt om at det kunne være korrupsjon inne i bildet.  Han stanset transaksjonen, iverksatte ytterligere undersøkelser, fikk resultatet av de undersøkelsene. Det var eksterne advokatkontor og andre undersøkelser. De kom tilbake og sa at dette er i orden, og da lot Lunder avtalen gå, sier Schøitz.

På spørsmål fra NRK om disse transaksjonene i ettertid åpenbart må ha vært mistenkelige, svarer Schøitz:

- Det er veldig mye som tyder på at det var korrupsjon. Det viktige er at det er det noen andre i selskapet som har ansvaret for. Den på toppen kan ikke følge alle transaksjoner. Han reagerte helt riktig på de gule lysene han fikk, iverksatte ytterligere undersøkelser og fikk «go». Da er det klart at dette ikke er forsettelig korrupsjon, sier Schøitz.

Blir holdt over helgen

Økokrim anket tingrettens kjennelse fredag.

- Økokrim mener det er viktig å få lagmannsrettens vurdering, skriver førstestatsadvokat Marianne Djupesland i en tekstmelding til DN fredag kveld.

Økokrim har fått medhold i at anken får såkalt oppsettende virkning frem til den blir behandlet av lagmannsretten.

- Det betyr at Lunder holdes over helgen?

- Ja, inntil lagmannsretten har behandlet saken, opplyser Djupesland til DN.

Les også:

Retten vil ikke varetektsfengsle Jo Lunder

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.