De tidligere Telenor-toppene Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser får sterk kritikk av kontroll- og konstitusjonskomiteen i Vimpelcom-saken.

Statsråd Monica Mæland, som var den som først og fremst skulle under lupen til komitéleder Martin Kolberg og resten av komiteen, slipper helt unna kritikk. Stortinget mener hun har gjort alt riktig.

 

Kritikk

Det samme kan ikke sies om den tidligere topplederen i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, og tidligere styreleder, Svein Aaser.

Alle partiene på Stortinget, bortsett fra Høyre, fremmer sviende kritikk mot de to næringslivstoppene for måten de håndterte informasjon om mulig korrupsjon i det Telenor-eide selskapet Vimpelcom.

«Flertallet er enig i at tidligere konsernsjef og tidligere styreleder gjennom å legge spesiell vekt på at de ville være åpne og sannferdige førte Stortinget bak lyset. Begge har anført at de ikke mente at håndteringen av bekymringsmeldingen var en viktig opplysning fordi den ifølge advokatfirmaet Hjort ikke var i strid med norsk lov og at opplysningene ikke skulle videreformidles av hensyn til etterforskningen.»

– Vi slår fast at departementet ikke har gjort noe galt, men vi kommer med en meget tydelig kritikk av tidligere konsernsjef Baksaas og tidligere styreleder Aaser. De to som styrte et av Norges største selskaper satt med kunnskap, samtidig som de valgte å føre både statsråd og Stortinget bak lyset. Hvis vi skulle latt det passere, ville det vært helt uakseptabelt. Og alle partier, unntatt Høyre, stiller seg bak den kritikken, sier komitéleder Martin Kolberg til Dagens Næringsliv.

 

Viktig sak

Martin Kolberg har fått sterk kritikk fra en rekke næringslivstopper for at Stortinget har gått så dypt inn i en enkeltsak som handler om forretningsdriften i et stort selskap der staten sitter som en av flere eiere.

– Jeg er veldig glad for at vi nå ved veis ende av denne saken, som vi i praksis har jobbet med i to år, har et praktisk talt samlet storting bak de konklusjoner vi trekker. Vi mener at statsråden har opptrådt korrekt. Vi har ikke funnet noe som det er nødvendig å kritisere henne eller departementet for.

– Men hva har da hensikten vært med kontrollsaken når det viser seg at regjeringen har gjort alt riktig?

– Hensikten har vært å få vist at den folkevalgte kontrollinstansen har som ambisjon å følge med på at bestemmelsen om nulltoleranse for korrupsjon blir etterlevd, sier Kolberg og legger til:

– Vi hører nå at den nye ledelsen i Telenor veldig tydelig sier at det ligger veldig mye læring i dette. Jeg legger til grunn at næringslivet og de statlig eide selskapene i særdeleshet, har sett at vi ikke kommer til å slippe dette, sier han.

 

Samlet storting

Komitéleder Martin Kolberg understreker betydningen av at det er et samlet storting, med unntak av Høyre, som står sammen i denne saken.

Han mener at de som så kraftig har kritisert prosessen i kontroll- og konstitusjonskomiteen må ta inn over seg at de nå har lagt seg ut med Stortinget.

– Dette viser at de som så sterkt har kritisert komiteen og meg i særdeleshet, må være klar over at deres kritikk rettes mot det store flertallet på Stortinget.

Utover sin kompetanse

Høyres Michael Tetzschner påpeker at det viktig i denne saken, er at den faktisk ikke har endt med noen ting. Det fremkommer ikke noe annet vedtakspunkt fra komiteen enn at Stortinget tar saken til orientering.

– Men Høyre er eneste parti som ikke mente det var riktig å gjennomføre høringene?

– Vi har vist til den etablerte styreskikken vi har i Norge og vi har mange med oss, kanskje særlig utenfor kontroll – og konstitusjonskomiteen som er enig med oss i at StortingetStortignet her ikke helt har funnet sin plass i denne saken. En komitékomite kan ut fra sitt selvbilde tro at den har kompetanse til mer enn det har, men det er det altså mange av oss som har stusset på. Vi har vært imot disse vidløftige høringene som har utvidet undersøkelsesområdet for mye og det har vi advart mot, sier Tetzschner til DN.

 

Avviser kritikk

Svein Aaser ønsket ikke å kommentere kritikken i går. Jon Fredrik Baksaas sier til DN at han vil lese innstillingen før han kommenterer saken. I kontrollhøringen avviste både Aaser og Baksaas at de med vilje holdt tilbake informasjon.

– Det er med ufattelig bestyrtelse jeg opplever å bli beskyldt for å holde tilbake informasjon og bli betegnet som en løgner, sa Aaser. Han la til at han hadde fått en juridisk utredning som konkluderte med at alt var greit, og at han derfor ikke informerte statsråden ytterligere på et tidligere tidspunkt.

– Jeg har observert uttalelser om at jeg skulle ha holdt tilbake informasjon med manipulerende hensikter. Det er ikke korrekt, sa Baksaas, som forklarte at han lot være å fortelle alt i den forrige kontrollhøringen av hensyn til etterforskningen.

 

LES OGSÅ: Snart må hun også på banen dnPlus

- Viljen til å hjelpe kan utløse at flere legger ut på en livsfarlig reise dnPlus  

SE OGSÅ:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.