Statoil går i dag inn på det tyske havvind-markedet ved å kjøpe en andel på 50 prosent i havvindparken Arkona, ifølge en melding mandag.

Havvindparken vil forsyne inntil 400.000 hjem i Tyskland med fornybar energi.

-  Vi er glade for å kunngjøre vår beslutning om å bygge ut dette store havvind-prosjektet sammen med E.ON. Denne investeringen er i tråd med vår strategi om gradvis å supplere vår olje- og gassportefølje med lønnsom fornybar energi og andre lavkarbonløsninger, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

Samlede investeringer i prosjektet anslås til i overkant av 1,2 milliarder euro, omlag 11 milliarder kroner. Statoil og samarbeidspartner E.ON kunngjør også endelig investeringsbeslutning for prosjektet, som har en kapasitet på 385 megawatt.

– Vi er også glade for å utvikle dette prosjektet i Tyskland, der Statoil er den nest største gassleverandøren. Vi har levert gass direkte fra Norge gjennom tre rørledninger i over 35 år, og når Statoil nå går inn i tysk havvind skaper det en ny dimensjon i det norsk-tyske energisamarbeidet, sier Sætre.

Statoil varslet før børsåpning mandag om en "betydelig investering" i et europeisk havvind-prosjekt.

Med Arkona øker den totale produksjonskapasiteten for prosjektene i Statoils havvind-portefølje med rundt 50 prosent og selskapets egen produksjonskapasitet innen havvind med 65 prosent, ifølge meldingen.

"Vindprosjektene har nå en samlet kapasitet på over 1100 MW, og kan forsyne over én million europeiske hjem med fornybar energi", heter det.

Havvindparken Arkona skal ligge i Østersjøen, 35 kilometer nordøst for øya Rügen i Tyskland, og sørvest for den danske øya Bornholm. Den skal bestå av 60 turbiner, hver med en kapasitet på 6 MW, som installeres på bunnfaste monopeler i et område med 23 til 37 meters havdyp.

– Vi har allerede en solid portefølje av vindprosjekter i Storbritannia. Ved å gå inn på det tyske vindmarkedet og delta i Arkona-utbyggingen fra begynnelsen, styrker vi vår posisjon ytterligere i denne attraktive og voksende industrien, sier Irene Rummelhoff, Statoils konserndirektør for Nye energiløsninger.

E.ON har ansvaret for å bygge og drive havvindparken, der strømproduksjonen skal etter planen starte i 2019.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Avis: Inntil 500 nye kutt i Statoil

Riggtallet faller

DN Ekspress: Asia-børser ned før nytt Japan-sjokk

Nå slår Cruz og Kasich seg sammen mot Trump

Se DNtv:
Prince-fans i sjokk: - Jeg kunne ikke tro det. Han var her på lørdag og spilte.
Gråtende fans har møtt opp utenfor artistens studio og hjem etter at Prince ble funnet død.
01:13
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.