De nasjonale miljømålene som får lite gjennomslag er knyttet til fornminner, friluftsliv, fugl, naturtyper og inngrepsfrie naturområder (INON).

Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Riksantikvaren (RA) påpeker dette i et felles notat til Miljøverndepartementet. «Stor konflikt med miljø har aldri alene vært grunn nok til ikke å gå videre med prosjekter. Kun i to tilfeller har miljø vært medvirkende faktor», skriver de to miljødirektoratene.

DN og RA uttrykker misnøye med at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en rekke tilfeller «har overprøvd direktoratenes faglige vurdering». De mener dette er i strid med forutsetningene for den såkalte TKV-ordningen – tematiske konfliktvurderinger – som DN og RA er pålagt å gjennomføre for alle vindkraftsaker.

Svært stor konflikt

TKV-ordningen innebærer at DN og RA i fellesskap vurderer graden av konflikt knyttet til miljø og kulturminner. RA har ansvar for kulturmiljø og DN for naturmiljø. Landskap er felles ansvar. Konfliktgraden angis etter en skala med fem punkter fra A til E, der kategori A er liten eller ingen konflikt, kategori D stor konflikt og kategori E svært stor konflikt.

I notatet til Miljøverndepartementet blir det opplyst at DN og RA siden 2005 har levert konfliktvurdering for 68 større landbaserte vindkraftanlegg. Av disse har 13 anlegg fått karakteren E eller D-E (svært stor eller stor konflikt). Men bare ett av de 13 prosjektene er avslått av NVE med bakgrunn i miljøkonflikt. To andre avslag er begrunnet med produksjonstekniske forhold, mens miljø har vært en tilleggsbegrunnelse.

«For to saker er konsesjonen endelig, og miljødirektoratenes faglige vurdering av et svært høyt konfliktnivå har i stor grad vært avvist», heter det i notatet. Dette gjelder Lista i Farsund kommune og Nygårdsfjellet i Narvik kommune.

40 endelige vedtak

Notatet inneholder også opplysninger om 40 saker der det er avgitt konfliktvurdering, og der det også foreligger endelig vedtak fra NVE eller Olje- og energidepartementet. I 28 av disse sakene er konsesjon innvilget, mens 12 søknader er avslått.

Blant åtte vindkraftprosjekter i kategori E (svært stor konflikt), har fire fått konsesjon. Blant 19 prosjekter i kategori D (stor konflikt) har 14 fått konsesjon.

Unyttig innsats

Riksantikvaren ønsker på denne bakgrunn å trekke seg helt ut av TKV-ordningen, fordi arbeidsinnsatsen ikke står i rimelig forhold til resultatet. DN mener TKV har nytteverdi, men vil vente med sin vurdering inntil det foreligger konsesjonssøknad for vindkraftutbygging.

Dette vil i så fall innebære at DN slutter med å utføre konfliktvurdering allerede når kraftselskapene melder sin interesse for en vindkraftutbygging. Den opprinnelige hensikten med TKV var å bidra til å «sile vekk» de mest konfliktfylte sakene allerede i meldingsfasen. Men i praksis har dette ikke skjedd, blir det påpekt i notatet. (©NTB) (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.