Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Beaujolais

no_topic

Bedre enn på lenge

Om du ikke var en av de som åpnet de første flaskene med Beaujolais Nouveau på Brasserie A touch of France i natt klokken 00.00 så bør du kanskje være en av dem som tar en tur innom polet i dag for å smake på årets første godbiter. Beaujolais Nouveau har nemlig ikke vært bedre på mange år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Beaujolais Nouveau kommer trolig aldri til å bli så populært som det var på 80-tallet. Da ble det festet verden rundt. Årets vin skulle innvies på en skikkelig måte. Biler, fly og helikoptre sto klare for å bringe den nye vin frem til bestemmelsesstedet. På det mest ekstreme ble det sluppet laster i fallskjerm for at folk skulle få vinen i tide.

Det er tredje torsdag i november som er slippdato. Restaurantene kan selge dem fra et sekund over midnatt, mens butikkene naturlig må vente til de åpner. I dag er det ikke mye fest igjen, men Brasserie A touch of France i Oslo er en av de som holder fanen høyt og serverer en fest til den nye vinens pris fra midnatt natt til torsdag.

Showet startet i 1959
Ifølge Vinmonopolets nettsider var det Robert Drouhin, som i 1959 ville glede noen venner ved å tappe den nye vinen på flaske i november, som var den første med å lage Beaujolais Nouveau. Denne vinen gjorde stor lykke hos vennene. Det var en fruktig og saftig vin med lavt garvesyreinnhold. Beaujolais er laget av Gamay-druen, dyrket i sandholdig leire på granittgrunn, og gir en lett, frisk og saftig vin.

Ifølge Vinmonopolets nettsider kom det snart forespørsler både fra venner og parisiske restauranter om flere flasker av denne nye vinen. Hjulene begynte å trille. Raskt dukket den opp i verdens storbyer: London, Brussel, Milano osv. Fenomenet var i gang.

Følg tradisjonen
Vi anbefaler på det varmeste å følge tradisjonen. Stikk innom ditt lokale pol og bruk litt over eller litt under en hundrelapp på årets første europeiske vin. Det verd det, ikke bare fordi årets vin er bedre enn på lenge, men det er også ganske moro å slippe å være så seriøs i forhold til en vin. Slapp av, lag noe enkelt og kos deg alene eller sammen med familie eller venner. Vi garanterer at det er verd det.

Vi har prøvesmakt noen av årets Beaujolais-viner. Årets vinner er som i fjor, Trenel & Fils. Årets skuffelse er Baronne de Chatelard som i fjor laget to av de tre beste som ble solgt i Nogre. Av en eller annen grunn er disse vinene i år blitt litt sære, stramme, og ikke minst litt ubalanserte. De mangler også den sjarmerende frukten alle de andre hadde.

Nesten alt er bra
For det skal være sagt at det nesten ikke er mulig å velge feil. Selv de mest syntetiske av de billige har en herlig fin friskhet og god frukt.

Her er et utvalg:

Beaujolais-Nouveau- Villages 2004
Trenel et Fils
Ypperlig vin. Dyp, frisk fin morellkarakter med innslag av jordbær, banan og bringebær. En tilnærmet kompleks Nouveau! Mer stoffelig enn de siste to-tre årgangene. Tåler med andre ord et bredere spekter av mat. Frisk, deilig vin.

Beaujolais-Nouveau-Villages 2004
Georges Dubæuf
Stoffelig, frisk fin vin med duft og smak av mørke modne bringebær og moreller. Frisk og deilig.

Beaujolais-Villages-Noveau 2004
Pardon et Fils
Enkel, men frisk og herlig med dominant duft og smak av bringebær og banan.

Beaujolais-Nouveau 2004
Trenel et Fils
Ren fin frukt av jordbær og moreller med noe banan. Frisk, enkel og veldig god.

Beaujolais-Nouveau 2004
Georges Dubæuf
Frisk duft av moreller og bringebær. Saftig og god.

Beaujolais-Nouveau 2004
Thorin
Duft av bringebærdrops og banan. Litt søtlig smak, men fin frisk sak.