Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Vinimportør smurte polsjefer

Vinimportøren Ekjord AS innrømmer å ha smurt butikksjefer i Vinmonopolet med sprit, likører og fine viner, samt middager og overnatting med ektefeller. Flere polsjefer granskes for å ha mottatt smøring.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er i forbindelse med en oppsigelsessak i Ekjord AS at beskyldninger om korrupsjon og uærlig opptreden overfor Vinmonopolet har kommet opp.

I desember sa Ekjord AS opp en av sine selgere. Vedkommende har siden gått til arbeidsrettsak for å få igjen jobben sin.

Legger ved billedbevis
Det er alvorlige ting den tidligere ansatte har tatt opp i stevningen til Oslo Tingrett. I stevningen, som er forfattet av Advokat Kenneth Jøranli ved advokat Tor-Henry Spjelkevik legges det frem det som kan sees som harde bevis mot det Ekjord har bedrevet.

Flere av punktene i stevningen er bevisført med e-mailer og bilder, blant annet av polledere med ledsagere på interntreff på Hankø med ledelsen i Ekjord.

I strid med polets reglement
I følge stevningen arrangerte Ekjord AS en rekke arrangementer for Vinmonopolsjefer i strid med ”Reglement for kontakt mellom Vinmonopolets ansatte og selskapets leverandører av alkoholdige drikkevarer”, punkt e, blant annet på Hankø Yacht Club.

Klubben er en eksklusiv medlemsklubb hvor bare medlemmer har adgang/anledning til å leie stedet. Nils Ekjord var formann på stedet.

Nils Ekjord.

"Bruk av egen Tastevin ble gitt ut som et medlemsskap. Det ble delt ut dyre vinflasker ved avreise De fleste overnattet på klubben og saksøkte dekket alle utgifter. Dette vil fremgå av regnskapene til saksøkte for årene1997 til 2003", hevdes det i stevningen.

Sponset julebord og ulovlig støttekjøp
Når det gjelder julegavene som Ekjord ga, to flasker sprit og en flaske likør, hevder den oppsagte at Ekjord i flere år har sponset julebordet ved et vinmonopol med alkoholholdige drikkevarer i strid med reglementet.

Om ikke det er nok, beskrives det også en hendelse som langt overskrider Vinmonopolets regler for såkalte støttekjøp – kjøp som gjøres for å holde varer inne i Vinmonopolets basisutvalg, noe Vinmonopolet har prøvd å sette en stopper for.

28. april 2003 skal en av topplederne i Ekjord ha vært på et polutsalg på Østlandet sammen med den oppsagte. På bakrommet skal handelen ha foregått.

1.200 flasker vin skal ha blitt kjøpt inn av Gran Sangre de Toro. Det hele kostet ifølge stevningen 120.000,- kroner. Vinene skal ha blitt videresolgt til bergenske kunder av Ekjord.

Erik Magnus Ekjord.
dn.no prøvde torsdag kveld å få tak i Erik Magnus Ekjord i Ekjord AS. Han svarte ikke på våre henvendelser.

Les kommentarer fra Ekjord her

- Utilbørlig press
Men i en tidligere mail skriver han at i forbindelse med en oppsigelsessak har han og selskapet vært utsatt for utilbørlig press, og at selskapet er kjent med at media er blitt kontaktet i sakens anledning.

Han forklarer videre at vedkommende ansatte, etter å ha mottatt skriftlig advarsel, ble oppsagt i desember i fjor. Nettopp fordi dette er en personalsak, er vi avskåret fra å gi detaljer med hensyn til bakgrunnen for oppsigelsen. Vedkommende har imidlertid gått til sak mot Ekjord for å få kjent oppsigelsen ugyldig. Vi mener på vår side at oppsigelsen er saklig begrunnet. I forbindelse med denne oppsigelsen har vår tidligere salgskonsulent kommet med svært urimelige krav. Blant annet har han forlangt en etterlønn tilsvarende fem års lønn. Vedkommende har forsøkt seg på det vi oppfatter som utilbørlig press, idet han har truet med å gå til media og fremlegge opplysninger som kan ramme vår bedrift og våre kunder, skriver Erik Magnus Ekjord.

Innrømmer smøre-fester
Imidlertid innrømmer han samtidig at det er gitt to flasker brennevin og en flaske likør til de ansatte ved et av Vinmonopolets utsalg for bruk på deres julebord, og ikke minst at selskapet årlig i perioden 1997 til 2003 hatt et arrangement for mangeårige forbindelser i Vinmonopolet.

Dette dreier seg om syv til åtte butikksjefer som en søndag i året har vært invitert til et arrangement på Hankø med bevertning. Arrangementet har vært med ledsagere, og her har også opptil fem-seks representanter fra Ekjord deltatt.

Etter 2003 har selskapet ikke hatt slike arrangementer fordi det erkjente at det kunne være problematisk i forhold til Vinmonopolets interne etiske retningslinjer.

Ikke tilgjengelige
dn.no har i hele går hatt mange mailer med den oppsagte, men han har ikke villet gå inn på saken. Erik Magnus Ekjord har ikke svart på våre henvendelser. Det har heller ikke Vinmonopolets toppsjef Knut Grøholt, som er stevnet som vitne i arbeidsrettsaken.

Les kommentarer fra Grøholt her

Vinmonopolet holder pressekonferanse om saken i dag klokken 14. dn.no er tilstede og kommer tilbake med mer om saken.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer