Les også: Polsjefen deltok på sponset tur

Administrerende direktør Knut Grøholt i Vinmonopolet ga Harald Arnkværn nok en grunn til å være urolig, da han tirsdag kveld orienterte styrelederen om at han i 1998 og 2000 var med Telenor og Bravida til friidretts-VM i Athen og OL i Sydney.

Advokat Erling Grimstad (t.h.) skal granske smørevanene i Vinmonopolet. Nå må han se på hva sjefen har gjort også.
Advokat Erling Grimstad (t.h.) skal granske smørevanene i Vinmonopolet. Nå må han se på hva sjefen har gjort også. (Foto: Henrik D. Meyer)
Beklager bare skattespørsmål
- Jeg foretok den gang en vurdering om dette var tilbørlig, og i ettertid står jeg for det. Det jeg beklager er at jeg ikke avklarte skattespørsmålet den gang. Etter at jeg ble gjort oppmerksom på dette har jeg tatt kontakt med en skatteekspert, sier Grøholt.

På spørsmål om skattesiden av de to turene er det eneste Grøholt beklager, bekrefter han at ”faktisk er det det”.

- For å ivareta min rolle på en god måte er det viktig å ha kontakt ikke bare med ledere i næringslivet, men også i samfunnslivet for øvrig, sier Grøholt, som i tillegg til å være sjef for Vinmonopolet også er styreleder for arbeidsgiverforeningen Navo.

Bravida betalte for OL-tur for Grøholt med frue.
Bravida betalte for OL-tur for Grøholt med frue.
Uklart hvem han representerte
Til tross for at Grøholt overfor Bergens Tidene har sagt at han var på tur som Navo-topp, og Bravida mener han var med som Vinmonopol-topp, er ikke Knut Grøholt lenger sikker på hvem han egentlig representerte da han og konen var i Australia.

- Det vet jeg ikke. Jeg spurte ikke hvorfor de inviterte meg. Jeg føler ikke at jeg representerte Vinmonopolet, og heller ikke Navo, sier Grøholt.

- Hvis du ikke vet hvem du representerte og hvorfor du ble invitert, hvorfor valgte du selv å takke ja til invitasjonen?

- Det er det to grunner til. Selvfølgelig er det hyggelig å delta på en slik tur. Jeg benekter ikke det. Men jeg anså det også som en god mulighet til å knytte kontakter og treffe andre personer, sier Knut Grøholt til dn.no.

Harald Arnkværn er styreformann i Vinmonopolet.
Harald Arnkværn er styreformann i Vinmonopolet.
Arnkværn må avgjøre
Med dette får Vinmonopol-saken en ny vri. Så langt har 13 personer blitt midlertidig suspendert fra jobbene sine på grunn av mistanker om smøring. For disse har det dreiet seg om vinflasker, skirenn i Holmenkollen og middager på Hankø.

At sjefen sjøl og konen har deltatt på gratistur som, ifølge Bergens Tidende, kan beløpe seg til over 100.000 kroner, har likevel ikke fått Knut Grøholt til å tenke på om han burde gå ut av sin stilling så lenge granskningen til Erling Grimstad pågår.

- Faktum er at jeg ikke har tenkt på det, men jeg mener ikke det. Hvis mine foresatte mener at jeg bør det, gjør jeg selvfølgelig det. Det opp til andre å vurdere, sier Grøholt.

Harald Arnkværn sier til NTB at han ikke vil suspendere Grøholt.

- Smøringstanken slo meg
En grunn til at Vinmonopol-sjefen mener han kan fortsette å jobbe, er at han oppfatter Telenor, Bravida og Ekjord som ulike, selv om de alle er leverandører til Vinmonopolet.

- Jeg mener det er forskjell på en leverandør av varer vi skal bruke selv, og en leverandør av varer vi skal selge videre som monopolist.

Under en svært kaotisk pressekonferanse, som var over på ti minutter, fikk Grøholt også spørsmålet om det ikke slo ham noen gang at dette kunne oppfattes som en smøretur.

- Jo, tanken slo meg, men jeg oppfattet det ikke slik.

Les alt om Vinmonopol-saken(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.