Styreleder Harald Arnkværn i Vinmonopolet ankom regjeringskvartalet like før klokken 10 fredag, der han skulle orientere arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) om hva styret er kommet fram til.

Etter møtet bekrefter Arnkværn at Knut Grøholt blir sittende, men at det vurderes å si opp to andre polansatte.

Enstemmig styre
– Et enstemmig styre har tillit til at administrerende direktør kan fortsette i stillingen. Reisene som er undersøkt, innebærer ikke arbeidsrettslig mislighold av arbeidskontrakten. Det vesentlige for styret har vært om Grøholt har tillit og autoritet til å dra bedriften videre, og det har vi full tiltro til, sier Arnkværn til NTB.

Klokken ble 2 natt til fredag før polstyret avsluttet diskusjonen om hva selskapet bør foreta seg i forbindelse med smøreanklagene som er kommet mot administrerende direktør Knut Grøholt og flere av de ansatte.

Ikke egen sak
Statsråd Høybråten sier han har full tillit til styrets avgjørelse og tar redegjørelsen til etterretning. Han vil ikke reise egen sak mot Knut Grøholt.

- Om vi skulle hatt en annen oppfatning enn styret om Grøholts rolle, så måtte vi hatt andre opplysninger, og det har vi ikke, sier Høybråten.

Statsråden sier også at han har tillit til at styret vil gjøre alle nødvendige undersøkelser av andre leverandører til Vinmonopolet i fortsettelsen.

Utfordring å forsvare Grøholt
Høybråten sier han ser at det er en utfordring å formidle at Grøholt kan beholde stillingen sin, mens andre ansatte må gå, når forseelsen omfattes av samme lovhjemmel.

- Jeg er helt med på at det må reises en ny debatt om hvordan forholdet mellom kunder og leverandører skal pleies. Det er grunn til å tenke gjennom om det som har vært en praksis tidligere, er en riktig praksis, selv om det er innenfor regelverket, sa Høybråten til pressen i dag.

Må ordne opp i skatten
15 ansatte i Vinmonopolet er blitt gransket for smørepåstander. Styret vurderer to oppsigelser og tre endringsoppsigelser, hvilket innebærer nedtrapping eller omplassering.

– Vi må vurdere oppsigelsene i forhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser, understreker Arnkværn.

Fire ansatte har fått advarsel av styret. Tre andre ansatte er nå pensjonister, og for to andres tilfeller har styret funnet at påstandene om smøring var grunnløse. Ett siste tilfelle er fortsatt til behandling.

Her kan du lese hele redegjørelsen fra Styret i Vinmonopolet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.