Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

En spansk legende

Vega Sicilia er en av verdens mest myteomspunne viner. Nå kan lillebror Valbuena bli din for 650 kroner flasken. Selv storebroren Unico, som koster en tusenlapp mer, er verd prisen, men den blir tilgjengelig kun over påske.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Med en gang du kommer til Vega Sicilia, ser du at dette er noe utenom det vanlige. Her er det streng bevoktning med væpnede vakter. - Dagens eiere, den rike Alvares-familien, er et yndet terrormål. Eta har familien på sine dødslister, forklarer Vega Sicilias nye vinmaker, Xavier Ausás.

Hva er det som er så spesielt?
Vinhuset er også forbløffende stort i forhold til produksjonen. Det skyldes ganske enkelt lang fat- og flaskelagring. De har til enhver tid minimum 10-15 årganger liggende på fat og flaske. Vega Sicilia har også sin egen bøkker for å lage og vedlikeholde fat. Det var vanlig før, men i dag er det bare noen få vinhus, som Chateau Margaux og tradisjonelle Muga som tar seg råd til dette.

Alene på tronen
Frem til Pesquera dukket opp som en komet på 1970-tallet var Vega Sicilia den eneste vinen i området. Regionen har hatt en enorm utvikling og i dag myldrer det av berømte viner herfra. Vega Sicilia er likevel fremdeles noe helt for seg selv. Den lange fatlagringen på inntil 16 år (1970 årgangen) og de gamle vinstokkene med Bordeaux-druer er mest kjent. En av de viktigste grunnene er det lite fokusert på. Vega Sicilia dyrkes på en sammenhengende åsside på vimarker som ikke er helt lik vinmarken til de nye stjernene fra nabovinmarkene i Ribera del Duero. Den er mindre solrik og jordsmonnet er mer rikt på stein og kalk. Dette gir mer kjølige, syrlige og elegante viner med fin tanninstruktur.

Historisk
Vega Sicilia er en historisk vin. Det hele startet i 1848 da Toribio Lecanda kjøpte en eindom på 2000 hektar i Ribera del Duero. Eloy, Toribio's sønn, kjøpte i 1864 18.000 stiklinger av cabernet sauvignon, malbec, merlot og pinot noir fra Bordeaux. Av alle ting var det brandy han ville produsere, rødvinen kom først senere. Eiendommen skiftet så eier og dagens rødviner, Vega Sicilia og Valbuena ble født i 1915. Skaperen var Vega Sicilia-legenden Domingo Garramiola som drev stedet frem til sin død i 1933.

Den som skapte alle de store moderne årgangene var Jesús Anadón som kom til Vega Sicilia i 1956. I 1968 kom vinmakeren Mariano García til stedet. Disse to var et viktig team frem til 1985 da Jesús Anadón trakk seg tilbake og overlot tømmene fullstendig til Mariano García.

Ny æra og store kontroverser
Han fikk imidlertid sparken i 1998. Eierne, Alvares-familien som overtok Vega Sicilia i 1982, mente at Mariano García hadde vært illojal. Grunnen skal ha vært at Mariano García også hjalp til på sin egen families vinhus Bodegas Mauro. Dette var en kontroversiell beslutning. Vinmakerens engasjement i Mauro hadde vært velkjent og dukumentert i pressen i årevis, og slike ordninger er svært vanlig i vinbransjen. Det er rimelig å anta at den egentlige grunnen kan ha vært ønske om en nyorientering i vinmakingen.

Dette ble ikke den eneste kontroversen. I 1999 ble det oppdaget at 1994-årgangen av Valbuena led av TCA-problemer (korksmak). Vega Sicilia gjorde så noe som er vanlig i bilbransjen, men uhørt i vinbransjen. De kalte rett og slett vinene tilbake. Dette var en handling som det virkelig sto respekt av. Problemet var sannsynligvis korkene og ikke urenheter i vineriet som mange andre vinhus har vært plaget med. Vega Secilia iverksatte likevel en total gjennomgang og renovering av vineriet. Den ble ledet av den franske ønologen Pascal Chatonnet.

Nyorientering?
Vega Sicilia har også fått hjelp av hans kollega den allestedsnærværende Michel Rolland. Dette kan være dårlig nytt for alle som elsker den unike Vega Sicila-stilen. Michel Rolland er overalt i hele verden og lager stort sett den samme vinen alle steder: Massive, farge- og ekstraktrike fruktbomber skreddersydd for det amerikanske markedet. Den kjente engelske vinkritikeren Jancis Robinson har allerede ropt ut en advarsel.

Vi spurte vinmakeren Xavier Ausás om det var noen endringer på gang.

- Vega Sicilia må følge med i tiden. Vi søker mer frukt og ungdommelighet i vinene, forklarer han.

Det er ikke en betryggende uttalelse. Er det noe verden ikke trenger er det nok en fruktig og ”moderne” vin. Det er med andre ord all grunn til å kjøpe den gamle stilen Vega Sicilia, mens det fremdeles er mulig.

Årganger av Vega Sicilia
Vega Sicilia er en vin med et enormt lagringspotensiale. 1942 og 1962 er fremdeles i fin form. Finner du de legendariske årgangene 1968 og 1970 så er det viner som fremdeles kan lagres i 20 år til. Vi er også svært begeistret for 1975-årgangen som er hakk i hel i kvalitet. Vi er også usedvanlig begeistret for den spesielle Reserva Especial som er en blanding av flere toppårganger. Den kan ofte være den aller beste. Dessverre er den ikke lenger å få i Norge, men kommer heldigvis tilbake i mai.

Stilmessig kan Vega Sicilia grovt deles inn i tre faser: De aller eldste vinene erde mest ekstreme med voldsom nesten portvinsaktig konsistens og en del volatile syrer (uten at det er et problem). Fra 1968 ser det ut til at stilen ble litt mer ”sivilisert og elegant” og vinene har blitt gradvis noe lettere. Produksjonen av Vega Sicilia har også blitt doblet etter 1970. Nå ser det ut til at et nytt stilskifte er på gang. Superårgangen 1994 har gitt en meget, god men litt fruktig og beskjeden Vega Sicilia. Fra 2000-årgangen og fremover kan vi nok vente oss mer fruktige og moderne viner. Den meget lovende 1991-årgangen er ventet til Norge i disse dager. En anmeldelse vil bli lagt ut på dn.no vinguiden når vinen kommer.

Disse topp årgangene kan du finne i utlandet (spesielt i butikker i Valencia, Barcelona og Madrid, men også Seckford Wines utenfor London er spesialist på gamle flasker av Vega Sicilia) og på auksjoner.

Tre gamle favoritter som bare må kjøpes om man kommer over dem:

Vega Sicilia 1968 (97 poeng)
Den begynner først nå å bli moden. Den har en fantastisk aroma av treverk, vanilje skogbunn, anis, timian, tørket frukt og villjordbær. Smaken er typisk Vega. Tett kompakt og intens med høy syre og svært lang ettersmak.

Vega Sicilia 1970 (100 poeng)
Dette er kanskje den beste Vega Sicilia noen gang. Fra magnum er den bare helt utrolig! Vinen er fremdeles ung og uutviklet, men viser typiske aromaer av villjordbær, noe syltet kirsebær og tørket frukt. Smaken er ekstremt kompakt, intens og konsentrert med høy syre, men er likevel på et underlig vis elegant til tross for høy syre og masser av tannin. Evigvarende ettersmak. (Vinen var 16 år på fat)

Vega Sicila 1975 (95 poeng)
Den er ikke så ung som 1970 og så raffinert som 1968, men dette er en topp Vega Sicilia som er verd å søke ut. Den har den typiske Vega-duften av treverk, tørket frukt markjordbær og skogbunn. Smaken er overveldende intens og fast. Dette er en kraftfull og lett rustikk Vega som virkelig imponerer med kraft, fylde og intensitet.

Tilgjengelig i Norge

7389 Valbuena 5° 1995
Vega Sicilia
Ribera del Duero
91 poeng
Engelstad Vin & Brennevin
Laget av 80% tinto fino og 20% malbec og merlot. Dette er en Vega Sicilia-light som det absolutt er verd å prøve selv om prisen er elevert. Fin aroma av skogsbær og markjordbær, kraftig, men komplekst eikepreg, fine urtearomaer. Smaken er kompakt og rik med svært markant syre. I utlandet får du flere yngre utgaver, men denne har vært på salg i noen år nå i Norge.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer