dn.no Vinguidens eksperter Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum svarte i dag på lesernes spørsmål om årets sommerviner.









Trond









Takk for svar!

P.s. Stoler mer på dere enn noen andre vinkjennere!

Klar for sommervinen

http://www.dn.no/vinguiden/article349289.ecehttp://www.dn.no/vinguiden/article479226.ece
http://www.dn.no/vinguiden/article469822.ece

Rioja:
Prøv minst en gammel for å sette ting i perspektiv. Disse er bra:
7237 Faustino I Gran Reserva 1982 585,33
13365 Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1978 599,90
45602 Montecillo Gran Reserva Especial 1978 819,90 (magnum)
50383 Montecillo Gran Reserva Selección Espesial 1982 829,90 (magnum)

Ellers lager Roda interessant (ikke helt vår stil) moderne Rioja. Bodegas Viña Villabuena (Inzadi) er spennede. Remelluri hører også med.

Annet:
Vin fra Alvaro Palacios, Rotllan Torra, Julia Roche, Pago de los Capellanes er alle meget interessant å smake...











BeBi




Bjørn Berentsen








Litt lysere rose enn våre vanlige anbfalinger må bli:
7595 Ch. d'Aqueria 2004, 157,00
43358 Kòmaros 2004 75 cl 153,20 114,90

Bardolino 2004 er frisk lett og typisk....

Ellers så er jo dette dyrt og godt!

31875 Barolo Monprivato 1999 fra Guiseppe Mascarello kroner 595,00
46587 Bruno Giacosa Barolo Falletto di Serralunga d'Alba 1999 kroner 795,00


Et spørsmål til:
Min favoritt forrett er proscutto og melon. Hva er mener dere er best drikke til denne?

Svein



2) Hva drikker dere helst til ferske reker med aïoli, sitron og loff...? Mener å ha lest at dere mener Sancerre ikke egner seg, mens Per Mæleng i Vinforum trakk det fram som en anbefalt kombinasjon...?

3) Vil en ti år gammel Sauternes kunne fungere til jordbær (Gravas 1995)? Setter dette i så fall spesielle krav til tilberedning/tilbehør/marinering?

4) Hva er den beste Pouilly-Fuméen på polet akkurat nå, og hvor god er den?

5) Har dere smakt M. Juillots Clos Tonnerre i årgang 2000 i det siste - er den moden, lukket, eller evt. (forhåpentligvis ikke) på vei ned?

Geir E. Øien, Trondheim

2. En Sancerre går nok bra, men ville vel foretrukket en lett, s pesnstig tysker som Dönnhoff sin Riesling til 121,50 kroner i basislisten.

3. Sauternes og jordbær er ikke vår favoritt. Spar den til en klassisk fransk dessert. Vi ville ha gjort det enklere. En Moscato de Asti gir i allefall oss større glede sammen med jordbær. Prøv Sarocco sin utgave.

4. Her har vi testet for få av de nye årgangene fra Pouilly-Fumé i det siste til at vi kan si noe sikkert.

5. 2000-årgangen er jo generelt ikke den beste selv om den er bedre enn sitt rykte. Har du beholdt vinen så lenge ville vi ha sjangset på å lagre den litt til for å få mer lagringsaroma. Nå har den ikke så mye frukt igjen. Juillot lager solide viner så den burde holde noen år til.





NK








Vi er spesielt begeistret for en topp Chablis til slik mat. her er ikke litt eik et problem

Alle disse er bra:
43376 Chablis 2004, William Fèvre, 169,00 (fruktig moderne stil)
48188 Chablis Grande Cuvée Premier Cru 2002, la Chablisienne, 189,90 (tradisjonell, litt frutig stil)
48189 Chablis Côte de Lechet Premier Cru 2002, la Chablisienne, 199,90(tradisjonell, litt frutig stil)
30047 Chablis Vieilles Vignes 2002, Daniel-Etienne Defaix 189,90 (spesiell fet og rik stil)
48243 Chablis 1. er Cru Côte de Lechet 2002, Bernard Defaix 189,90 (fruktig og mineral)
48190 Chablis 1. er Cru Vaillon Premier Cru 2002, la Chablisienne, 199,90 (tradisjonell, litt frutig stil)
42780 Chablis 1. er Cru Vaillon 2000, Domaine Duplessis, 214,90 (svært tradisjonell og mineral)
43414 Chablis 1. er Cru Montmains 2000, Domaine Duplessis, 228,80 (svært tradisjonell og mineral)
42781 Chablis 1. er cru Montmain 1999, Domaine Duplessis, 217,20 (svært tradisjonell og mineral)
42883 Chablis 1. er cru Montée de Tonnerre 2002, Long-Depaquit 255,30 (fruktig moderne stil)


Odd

Råd 2: Det må bli et lite utvalg. Det er mye du kan se etter. En av våre favoritter er Brunello fra Salvioni. Den har vi ikke sett her hjemme. Vin Santo fra Avignonesi ser vi lite til her hjemme. Det samme er den spesielle Cabernet Franc-vinene Vignamaggio fra Villa Vignamaggio. Chianti Classico Bellavista fra Castello de Ama, Chianti Classico Bruciagna fra La Leccia, Chianti Classico Poggiale fra Castellare di Castelina etc...

Råd 3: Forsiktig med gammel vin. Lagringen kan være dårlig:

Råd 4: Gå for årganger som 1999 og 2001. Gamle årganger: 1995, 1990, 1988, 1985, 1978, 1971 etc...


Vennlig hilsen,
Torgeir Grubstad

Takk for tips og god sommer!

Christian B.



Prøv også:
33138 Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2004 til 104,90

Jeg har fått en Champagne Grand Cuvée Krüg, uten årgang. Jeg tenkte den til østers i sommer, men hvor lenge kan den lagres i en god kjeller? Og hvor mange poeng gir dere denne Champagnen?

Christopher Brun



dn.no Vinguiden består av:
 Tom Marthinsen (48) har skrevet om vin i 16 år, fast i Dagens Næringliv sammen med Geir Gjerdrum siden 1993. Marthinsen har arbeidet med vin på heltid siden dn.no Vinguiden ble opprettet i 2001. Har også vært redaktør og medforfatter til en rekke bøker om Latin-Amerika og Karibia. Har skrevet boken Chablis (2004) sammen med Geir Gjerdrum og Helge Hansen (fotograf).

 Geir Gjerdrum (41) har skrevet om vin i DN sammen med Tom Marthinsen siden 1993. Har vært mat- og vinjournalist i Bergensavisen fra 1996 og frem til oppstarten av dn.no Vinguiden i 2001. Har siden da arbeidet halvtid for Vinguiden ved siden av sin stilling som markedssjef i it-opplæringsselskapet Ajourit, nå Visma.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.