Ikke bare er det en av Sør-Amerikas beste viner, men vinene herfra konkurrerer også godt med svært mange sammenliknbare europeiske viner. Mang en gang har vi moret oss med å legge de beste vinene fra Weinert inn i blindtester med viner fra Bordeaux. De beste smakerne har stilt spørsmålstegn ved at det har vært litt mer sødme i vinene enn det burde være til en klassisk Bordeaux å være, og dermed stilt spørsmålet om det kunne være en høykvalitetsvin fra California. I dag lages det så mange søtladne og overekstraherte og overeikede viner fra Bordeaux at mange ikke lenger reagerer på denne måten, men plasserer de beste Weinert-vinene høyt oppe i Bordeaux-hierarkiet. Nesten ingen tipper på Argentina.

I dag er to av Weinerts viner å finne på basislisten, mens den berømte Malbec Estrella 1977 er å finne i bestillingslisten. Dessverre er det partiet som er inne av 1977 totalt ødelagt av varme. Virkelig synd for produksjonen var fattige 25.000 flasker, og mange er det ikke igjen. Som plaster på såret finnes det noen flasker av Cabernet Sauvignon Estrella 1994 som er nesten like god. I tillegg er en ”enklere” Malbec å få tak i.

Flott natur
De som besøker Mendoza i Argentina, byen som lever av vinproduksjon oppe ved foten av Andesfjellene, blir imponert over synet man møtes med. Nydelige vinmarker med Sør-Amerikas høyeste fjell i bakgrunnen. Weinert holder til i en av de fineste vinkjellerne i hele området, en helrestaurert bygning fra 1890.

Det hele startet med at Bernardo Weinert, som hadde vokst opp i en liten tysk koloni i det sørlige Brasil, kastet sine øyne på vinproduksjon i Mendoza. Han hadde bygget seg opp til å bli en av de største transportørene på kontinentet. Med seg fra forretningsreiser til Argentina hadde han vin i gave til venner og forbindelser. Det hele ble til en forelskelse og penger tjent på transportfirmaet ble investert i vinbransjen.

I 1976 sto anlegget ferdig og den første innhøstningen ble 1977, kanskje den beste årgangen i forrige århundrede i Argentina sammen med 1994. Knallstarten satte sine spor. Til og med den berømte amerikanske vinskribenten Robert Parker hyllet selskapet som Sør-Amerikas beste vinprodusent og hadde vinen som sin ”husvin”.

Store endringer
På 90-tallet, og de siste fem årene, har det skjedd veldig mye i argentinsk vinindustri, og noen vil hevde at Weinert er i ferd med å bli gammeldags. Det er en sannhet med modifikasjoner. Store deler av selskapets portefølje er ikke tilgjengelig i Norge. Den sveitsiske vinmakeren Hubert Weber har totalt omgjort produksjonen av selskapets hvitviner, lansert en billigserie for supermarkedene i moderne kommersiell stil, laget den billigste av de egentlige Weinert-vinene, Carrascal, mer fruktig, men har samtidig beholdt de fine tanninene og strukturen i toppvinene som gjør at de lagrer så godt selv om de er gode allerede som unge.

Som alle andre i Mendoza bruker også Weinert kunstig vanning. Det regner bare 193 millimeter i snitt i året i området, så smeltevann fra Andesfjellene er helt nødvendig for vinproduksjon, eller den store fruktproduksjonen i området for den saks skyld. Hele trefjerdedeler av vannet i de tre elvene Tupungato, Cuevos og Mendoza havner i vinmarkene og i frukthagene. Men i motsetning til de fleste andre så stresser Hubert Weber vinstokkene, og gir dem langt mindre vann enn det konkurrentene får. Hans filosofi er at de må stresses på klassisk europeisk vis så man får kvalitet ut av druene, ikke mest mulig. Da vi besøkte Weinert for over fem år siden under innhøstningen var mange av konkurrentenes vinmarker fortsatt grønne, mens de beste vinmarkene til Weinert, som for øvrig alle inneholder gamle vinstokker, var oransje, gule og mørkegrønne, som i en hvilken som helst god vinmark i klassiske områder i Europa.

Ulik behandling
I Weinerts kjellere finner du lite av de moderne franske eikefatene. Her går det i gamle, store franske eikefat på 2000-6000 liter. Rødvinene får ulik fatlagringstid etter kvaliteten på vinen. Malbec Estrella 1997 fikk for eksempel mer enn 15 år på fat før den ble tappet på flaske. Cavas de Weinert 2000 fikk fire år, mens Carrascal 2002 fikk to år.

Tidligere solgte Weinert godt i Argentina, Brasil, Sveits og Japan. Så kom Norge og USA på banen. I det siste har Iduna Weinert, som er utdannet i England, gjort en skikkelig jobb på det britiske markedet. Britene tar nå det de kan få av kvalitetsvinene. Det fører dessverre til prisøkninger på vinene selv om den argentinske økonomien ligger nede.

32404 Carrascal 2002
Bodega y Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Kroner 99,80 Basis
84 poeng
Eurowine
Satt ned 25 kroner nå som den er på såkalt testsalg i alle fullsortimentsbutikkene i forhold til det den kostet i Bestillingsutvalget. Krydret fin stil med duft av pepper og bær i retning solbær og krekling, samt et fint røkpreg. Myke fine tanniner. Fin frukt, balansert og passe frisk. Herlig vin, og den enkleste i Weinerts Norges-portefølje.

43042 Weinert Malbec 2000
Bodega y Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Kroner 164,10 Bestilling
88 poeng
Eurowine
Tørr fin duft av mørke bær, lær, treverk og litt lakris og tobakk. Smaken er tett og fin og konsentrert. Utrolig god grillvin.

34761 Cavas de Weinert Gran Vino Reserva 2000
Bodega y Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Kroner 176,50 Basis
90 poeng
Eurowine
Dessverre har prisen gått en del opp i det siste. Den forsvarer likevel posisjonen sin som et av de beste kjøpene man kan gjøre under 200 kroner. Dessuten er den lett tilgjengelig på de fleste utsalg landet over. Aromaer av mørke bær som solbær, plommer og krekling, lær og hud samt noe sjokolade. Fin konsentrasjon. Balansert med fine modne tanniner. God syre og bra lengde.

43043 Weinert Cabernet Sauvignon Estrella 1994
Bodega y Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Kroner 647,70 Bestilling
93 poeng
Eurowine
Sør-Amerikas gjemte storhet. Disse gamle vinene som Weinert slipper i ny og ne under samlebetegnelsen Estrella er uten tvil noe av det beste som kommer fra dette kontinentet. Malbec 1977 var nok så vidt bedre enn denne Cabernet Sauvignonen. Dette er til tross for modenheten en ungdommelig vin. Duft av tørkede frukter, lakris, treverk og fortsatt litt solbær. Søtlig anslag. Balansert, herlig vin i det hele tatt med en lang nesten helt tørr avslutning.

33784 Weinert Malbec Estrella 1977
Kroner 700,-
Kanskje den beste vinen laget noensinne i Sør-Amerika. Vi har smakt den en rekke ganger. Dessverre er partiet som er kommet til Norge i sommer varmeskadet i Tyskland. Totalt ødelagt. Styr unna.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.