Tre ansatte i Vinmonopolet får jobbene sine tilbake etter at det er inngått forlik.

– Jeg legger til grunn at Vinmonopolet nå har lagt uroen bak seg, og at selskapet igjen kan konsentrere oppmerksomheten rundt driften, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

Han understreker at han ikke kommenterer forliket med de tre ansatte, men det generelle arbeidet Vinmonopolet har gjort etter at smøresaken ble kjent i januar i år.

– Vinmonopolet er en nøkkelbedrift i norsk alkoholpolitikk, og et vedvarende negativt fokus ville i lengden kunne bidratt til å svekke bedriftens legitimitet, sier Høybråten.

Endrede vilkår

De tre polansatte, to butikksjefer og en ekspeditør, ble oppsagt etter at det ble avdekket at vinimportøren Ekjord AS hadde smurt ansatte i Vinmonopolet med dyre middager og fine viner. De tre brakte saken inn for retten, men fredag kunngjorde Vinmonopolets styre at det er inngått forlik mellom partene.

De tre ansatte forsetter å jobbe i Vinmonopolet, men på endrede vilkår. De to ansatte som var butikksjefer er gått med på å bli ekspeditører i stedet. Den ansatte som var ekspeditør fortsetter i samme stilling.

– På vegne av både selskapet og de berørte er jeg glad for at vi er kommet fram til et forlik i denne saken, sier Vinmonopolets administrerende direktør Knut Grøholt.

Handlekraft

– Med dette forliket har vi vist at vi har reagert mot uønsket påvirkning og vi har reagert på brudd på Vinmonopolets etiske regler. Samtidig har vi greid å hindre at ansatte slutter, sier styreleder Harald Arnkværn i Vinmonopolet.

Samtidig som de tre polansatte får beholde jobbene sine, frafaller ansatteorganisasjonen Vinmonopolets Overordnede Funksjonærers Forening (OFF) sin mistillit til polsjef Knut Grøholt som kom i mars i år.

Mistillitsforslaget mot polsjef Grøholt kom fra 233 topp- og mellomledere i det statseide selskapet 9. mars i år. Leder av Overordnede Funksjonærers Forening (OFF), Juul Lyseggen, sier til NTB at forliket er en av årsakene til at mistilliten mot Grøholt nå trekkes.

– Jeg er veldig glad for at mistilliten nå er trukket tilbake, både personlig og på vegne av bedriften, sier Grøholt til NTB.

Polsjefen tror at situasjonen med mistillit har vært en belastning for selskapet, kanskje mer innad enn utad. Han mener likevel det er litt tidlig å si om den dårlige stemningen i selskapet etter smøresaken nå har snudd seg.

– Men jeg gjetter på at det er mange ansatte som vil trekke et lettelsens sukk nå. Stemningen i styret og blant de tre ansatterepresentantene er god, og det er jo et godt tegn, smiler Grøholt.

E-postlagring

Etter sitt ekstraordinære møte går styret også inn for at den såkalte e-postsaken ikke skal behandles før Datatilsynets avgjørelse foreligger. Datatilsynet vurderer nå lovligheten av at Vinmonopolet leste de ansattes e-post i forbindelse med granskingen etter smøreskandalen i vinter.

Vinmonopolet vil uansett utfall av e-postsaken, intensivere arbeidet med å klargjøre reglene for hvordan data i bedriften skal lagres og hvem som skal ha tilgang til datamengdene og på hvilke betingelser, opplyser Grøholt.

– Vi vil trekke inn de ansatte selv i dette arbeidet slik at vi kan skape åpenhet og trygghet på dette området, sier Vinmonopolets sjef. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.