Granskingen av ansatte i Vinmonopolet startet etter at dn.no og Dagens Næringsliv i januar avslørte at at vinimportøren Ekjord hadde smurt butikksjefer i Vinmonopolet med middager, sprit, likører og fine viner.

Fikk tilbake jobbene
Først mistet Ekjord bevillingen i tre måneder og tre ansatte i Vinmonopolet mistet jobben. Deretter ble kravet om å inndra Ekjords bevilling trukket. Og nå har ledelsen i Vinmonopolet blitt enige med tillitsvalgte om at de ansatte likevel får beholde jobben.

- Vi er kommet frem til et omforent forlik. De tre som ble sagt opp får fortsette å arbeide i Vinmonopolet, men med endrede betingelser, sa Vinmonopolets administrerende direktør Knut Grøholt på en pressekonferanse fredag.

Gir og tar
Hva betingelsene går ut på vil ikke partene gå ut med, men det er på det rene at to tidligere butikksjefer blir degradert til butikkekspeditør.

- Totalt sett mener vi at vi har reagert på uønsket påvirkning og brudd på etiske regler, men vi har tillempet det, sier styreleder Harald Arnkværn.

På spørsmål om dette er en erkjennelse av at reaksjonene mot de ansatte i Vinmonopolet i utgangspunktet var for strenge, er svaret mer vagt.

- Et forlik vil alltid være å gi og å ta, sier Arnkværn.

Juul Lyseggen (t.v.) har fått tilbake tilliten til Knut Grøholt.
Juul Lyseggen (t.v.) har fått tilbake tilliten til Knut Grøholt. (Foto: Henrik)
Frafaller mistillit
Samtidig som de ansatte får tilbake jobbene sine, har fagforeningen Overordnede Funksjonærers Forening (OFF) frafalt den tidligere erklærte mistilliten til administrerende direktør Knut Grøholt.

Det er likevel ikke bare det faktum at foreningens medlemmer får beholde jobben, som er grunnen til at OFF nå har tillit til sjefen.

- Det er lettere å jobbe uten arbeidsrettssaker, men det er også viktig at det blir innført et nytt etisk regelverk, sier Juul Lyseggen til dn.no. Han er leder for OFF og er en av de ansattes representanter i Vinmonopolets styre.

- Jeg vil gjette på at de aller fleste ansatte puster lettet ut både på vegne av de ansatte, men også på vegne av styre og ledelse, sier Vinmonopol-sjef Knut Grøholt til dn.no.

AS Vinmonopolet har akseptert å dekke de advokatkostnader som arbeidstakernes fagforening (OFF) har pådratt seg ved å engasjere advokatbistand til sine medlemmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.