Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Henrik
Henrik les mer

Polsjefen trekker seg - beholder lønnen

Knut Grøholt trekker seg som toppsjef i Vinmonopolet. Han fortsetter som rådgiver uten klare oppgaver med full direktør-lønn i tre og et halvt år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Her kan du lese Knut Grøholts sluttavtale

Knut Grøholt går fra stillingen som toppsjef i Vinmonopolet 31. desember, for å skape ro rundt Vinmonopolet. At han slutter som toppsjef betyr ikke at han forlater organisasjonen fullstendig.

Den avtroppende Vinmonopol-sjefen har inngått en avtale med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad som innebærer at han vil ha departementet som arbeidsgiver helt frem til han går av med pensjon i juni 2009.

Han vil i denne perioden fungere som rådgiver for Vinmonopolet, men vil etter hvert også kunne brukes til andre oppgaver som ikke har noe med Vinmonopolet å gjøre. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som vil være formell arbeidsgiver.

Hverken Grøholt selv eller Vinmonopolets ferske styreleder Siri Hatlen kan si hva slags type oppgaver Grøholt kan bli pålagt.

- Jeg er åpen for mye. Jeg er ikke bekymret for at min oppdragsgiver som fortrinnsvis er departementet, at de skal finne oppgaver som er meningsfylt og viktig både for dem og meg, sier Knut Grøholt til dn.no.

Beholder lønnen
Det som derimot er klart er at han beholder de samme betingelsene han har hatt som administrerende direktør. Det betyr at rådgiver Grøholt vil ha en årlig fastlønn på 1.210.000 kroner.

I tillegg beholder han en bilordning, fri hjemme-pc, telefon, mobil og tre aviser. Fastlønnen skal justeres årlig i takt med gjennomsnittlig vekst for ansatte med lederlønn i staten.

Er det riktig å beholde en direktørlønn når du ikke er direktør?

- Ja, fordi det har vi kommet frem til, og det står i og for seg også i min opprinnelige lønnsavtale at dersom man kom til en situasjon der jeg ønsket å gå over i en annen stilling, så skulle jeg beholde de betingelsene, sier Grøholt.

På toppen av dette kommer Grøholts pensjonsordning. Han vil opptjene full pensjon som om han hadde vært administrerende direktør i tre og et halvt år til.

Knut Grøholt har også rett til å ta annet arbeid, oppdrag eller verv både for offentlige og private oppdragsgivere mens han jobber som rådgiver, såfremt det ikke er en interessekonflikt med departementet eller Vinmonopolet.

Vil skape ro
Grøholt måtte tåle mye kritikk fra flere hold i etterkant av den såkalte Ekjord-saken, som dn.no og Dagens Næringsliv avslørte i januar i år . Nå trekker han seg for å skape ro rundt selskapet.

- Jeg har hele tiden trodd at dette skulle vi legge bak oss og lære av. Nå mener jeg at dette begynte å trekke i langdrag. Derfor har jeg vurdert det noe annerledes. Det er ikke noe bestemt utløsende årsak bortsett fra at det har vært et moment at tidligere styreleder Harald Arnkværn trakk seg. Jeg ser ikke noen direkte parallell mellom hans rolle og min rolle. De ansatte sa at de synes at dersom han valgte å trekke seg, burde jeg også gjøre det. Det har bidratt til denne prosessen, sier den avtroppende Vinmonopoldirektøren til dn.no.

Styret i Vinmonopolet vil i sitt ordinære styremøte den 8. desember fremme en anbefaling for endelig godkjenning i Helse- og omsorgsdepartementet om hvem som skal fungere som administrerende direktør i perioden etter nyttår.

Til etterretning
- Jeg tar Knut Grøholts beslutning til etterretning, og er tilfreds med at han vil fortsette i stillingen frem til årsskiftet. Selv om jeg ikke kjenner virksomheten veldig godt etter bare fire uker som styreleder, opplever jeg at Vinmonopolet fremstår som en veldrevet bedrift med mange dyktige ansatte. Virksomheten er blitt modernisert og serviceorientert under Knut Grøholt sin ledelse siden 1995, og det er grunn til å berømme ham for den innsats han har gjort gjennom sine 10 år som leder av bedriften. Jeg er glad for at Knut Grøholt har sagt seg villig til å bistå styre og ledelse i Vinmonopolet etter behov også i en periode etter 31. desember. Han besitter mye og verdifull kompetanse som det vil være behov for i en periode fremover, sier styreleder Siri Hatlen i en pressemelding.

Dette er saken

  • Vinimportøren Ekjord as innrømmer å ha gitt butikksjefer i Vinmonopolet gaver i form av sprit, likører og fine viner samt middager og overnatting med ektefeller.
  • Beskyldninger om smøring og uærlig opptreden overfor Vinmonopolet har kommet opp i forbindelse med en oppsigelsessak i Ekjord as.
  • 15 polsjefer og polansatte var i første omgang omfattet av granskningen. To ble sagt opp, tre har fått endringsoppsigelse og fire har fått skriftlig advarsel.
  • Vinmonopol-sjef Knut Grøholt ble selv gransket etter at han fikk påspandert flere turer til idrettsarrangementer samt en vinmesse i Italia. ( Kilde: Dagens Næringsliv)


  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer