Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

HELGE HANSEN
HELGE HANSEN les mer

Spansk råtass

Alejandro Fernández (73) er vinmakeren som sto for en stille revolusjon, ble verdensberømt og likevel klarte å skape en aura av mystikk rundt seg selv.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Han startet en vinrevolusjon i Spania i 1972. Da laget han vin i noe som knapt kan kalles en liten garasje, med svært enkelt utstyr i et vindistrikt hvor de fleste rykket opp vinplantene for å drive annet jordbruk. Han fikk sitt store gjennombrudd tidlig på 1980-tallet med svært mørke, rike, fruktige og tanninrike viner som tok vinjournalistene med storm. Vi har fremdeles sjokkopplevelsen vi fikk av hans 1982-, 1985- og 1986-årganger friskt i minne.

Stråleglansen holder
I dag lages det en rekke viner i verden etter mye av den samme oppskriften, og Fernández har fått en rekke konkurrenter i Ribera-området. Samtidig har han mangedoblet produksjonen. Men glansen fra vinene, og ikke minst mannen selv, holder seg fremdeles.

Alejandro Fernandez og hans høyre hånd gjennom mange år, Agustin Goytre.73 år gammel er Alejandro Fernándezer fremdeles utrolig vital og intens. På tross av hundrevis av journalistbesøk er han like engasjert. Vårt besøk var intet unntak. Da diskusjonen tok seg opp, løp han ut og inn av sin private kjeller for å hente frem gamle viner som understreket et poeng i diskusjonen.

Han sier fremdeles de merkeligste ting, som for eksempel at gamle vinstokker ikke betyr noe.

- De som hele tiden trekker frem gamle vinstokker, bare lurer dere og sier det dere vil høre. Det betyr ingen ting for lagringspotensial og kvalitet. Arbeidet i vinmarken, utvelgelse og vinifikasjonen er det som betyr mest, forklarer han.

Enkelt i bunn, bedre i topp
Alejandro Fernández lager i dag en million flasker i året av sin vanlige Pesquera. Vinen har ikke den samme magien som i de første årgangene, men likevel er det en bra vin.

Men de som virkelig overbeviser, er toppvinene hans. Pesquera Reserva og Conde de Haza Reserva er flotte viner med mer lengde og substans. Forskjellen mellom dem ligger først og fremst i jordsmonnet. Pesquera kommer fra vinmarker rundt Pesquera, hvor jordsmonnet har mer grus og sand. Conde de Haza-vinene kommer fra vinmarker rundt Roa, hvor jordsmonnet er mer leirholdig.

- Vinene fra Conde de Haza er mer jordlige, fruktige og rike, mens Pesquera er mer elegant, sier Alejandro Fernández.

På standardnivå foretrekker vi klart Conde de Haza. Det kan skyldes at her er produksjonen mindre og vinene blir mer karakterfulle.

Alejandro Fernandez har fire døtre. De skal hver overta sin egen vingård. Eldstedatteren Lucia skal overta Pesquera, mens den nest eldste, Olga skal overta Condado de haza. Mari-Cruz skal overta Dehesa la Granja, mens yngstejenta Eva skal overta El Vinculo.Supervinene
En Pesquera Gran Reserva fra Fernández må virkelig prøves. Her skjer det noe spennende. Han lar være å avstilke 20-30 prosent av drueklasene, som gir en vin med mer struktur og friskhet. Vinen lagres i minimum 24 måneder på eik, noe som til tider har gitt for mye eikesmak for oss. Men i de siste ti årene har han lagt inn mer fransk eik, som gir en mer diskret eikekarakter. Vi foretrekker derfor klart dagens 1996 Gran Reserva fremfor den berømte 1990-årgangen.

Janus er Pesqueras topp Gran Reserva, som i dag selges i 1995-årgangen. Igjen er det en svært eikepreget vin, men den er likevel i en form for balanse. Her er innslaget av stilker i produksjonen enda høyere - opp mot 50 prosent. Dette gir en fenomenal struktur i vinene og et enormt lagringspotensial. Alenza er toppvinen hans fra Conde de Haza. Skal vi velge én vin fra Fernández, må det bli denne. Den koster nesten det halve av Janus og er hakket bedre bedre. Det er vanskelig å se for seg at denne vinen noen gang skal bli for gammel.

Millenium
Alejandro Fernández har laget en helt spesiell Pesquera som han bare kaller Millenium. Den ble laget i 1996-årgangen i Magnum og finnes til hårreisende priser i utlandet. Hvis du er heldig, finner du den til 250 euro eller 340 dollar per flaske.

- Den ble så fort utsolgt at jeg ba markedssjefen min sette en så høy pris at ingen ville kjøpe den. Jeg vil ha noen flasker i årene fremover. Det hjalp ikke, så nå må jeg regulere salget nøye, sier Alejandro Fernández.

50176 Pesquera Janus Gran Reserva 1995
Bodegas Alejandro Fernandez
Ribera del Duero, Spania
789,70 kroner
93 poeng
Red & White
Begynner aldeles fantastisk. Men etter 15 minutter i glasset kommer det karamellaktige innslaget i duften som Pesquera ofte hadde på 90-tallet, da vinene var altfor eiket. Vinen fremstår som veldig dyp. Duft av kaffe, sjokolade, krekling og blåbær og mye røk. Tett, svær, ekstraktrik og tanninrik, men likevel tiltalende og delikat. Lang er bare forbokstaven. Slik skrev vi i desember 2003. Nytt parti ankommet og vi kan bare slutte oss til denne beskrivelsen bortsett fra at vinen har modnet enda litt mer og fremstår i dag som perfekt for eksempel til påskelammet.

40398 Alenza Gran Reserva 1999
Condado de Haza
Ribera del Duero, Spania
448,90 kroner
93 poeng
Red & White
En balansert og harmonisk Ribera del Duero. Herlig sursøt, nesten bittersøt karakter med duft av krekling, moreller og noe som likner blåbær samt tørt treverk og noe krydder som likner muskat. Stram, elegant. Lang og konsentrert. Herlig vin.

47378 Condado de Haza Reserva 2000
Condado de Haza
Ribera del Duero, Spania
258,10 kroner
90 poeng
Red & White as
Begynner å modnes, men likevel en intens aroma av kirsebær, markjordbær og eik. Flott, kraftig, kompakt, svært intens og lett rustikk med rik frukt. Flott lengde og lang stram finish. Herlig vin!

47379 Dehesa la Granja 2001
Bodega y Viñedos Fernández Rivera
La Mancha, Spania
183,10 kroner
89 poeng
Red & White as
24 måneder på amerikanske eikefat. 100 prosent tempranillo. Litt mer krydret stil enn Pesquera. Likevel tørt treverk og sjokolade fra eiken samt fin frukt basert på krekling og moreller. Svær, ekstraktrik. Flott vin.

47381 El Vínculo 2001
Bodegas Alejandro Fernandez
La Mancha, Spania
220,50 kroner
88 poeng
Red & White
16 måneder på amerikanske eikefat. 100 prosent tempranillo. Mye eik, men veldig fin frukt under det hele. Duft av kaffe, sjokolade og vanilje samt herlig kirsebærfrukt med litt krekling i. Fyldig, ekstraktrik, rett og slett «svær». Fin sursøt stil.

33551 Pesquera Crianza 2003
Bodegas Alejandro Fernandez Tinto Pesquera
Ribera del Duero, Spania
197 kroner
82 poeng
Red & White
Varm stil med mye tørket frukt som svisker, moreller og krekling. Noe tre. Sødmefull, fin frukt, men kort og kjedelig smak. Det lages nok litt for mye standard Pesquera for tiden.

33698 Condado de Haza Crianza 2002
Condado de Haza
Ribera del Duero, Spania
188,40 kroner
85 poeng
Red & White
Fin farge. Lett, kjølig stil til å være fra dette området, men så var 2002 heller ikke noe stort år i Ribera. Kirsebær, over i rips og litt sjokolade. Frisk, lett, litt tynn, men god til årgangen å være. Fin sødmefull frukt.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer