Bierzo-distriktet ligger i nordvest i Leon-området og er et ”nyoppdaget” vinområde i Spania. Det har vært dyrket vin her lenge i småskala, men nå har en rekke topprodusenter kastet seg over Bierzo på jakt etter små parseller med gamle vinstokker. Distriktet fikk sin egen godkjenning (DO) så sent som i 1988. Før denne tid ble vinen herfra gjerne blandet med annen vin.

Gammel drue
Grunnen til den hektiske aktiviteten i Bierzo i dag er ganske enkelt den gamle druetypen mencia. Mencia-druen er nesten for god til å være sann og har et enormt potensial. Med riktig pleie av vinmarken og moderne vinifikasjon kan mencia-druen gjøre det helt store. Dette er kanskje Spania’s svar på Burgund eller Piemonte.

Hyggelige priser
Mencia-druen gir på sitt beste aromatiske og nesten blomsteraktige viner med en renhet og friskhet i frukten som skiller dem fra andre spanske viner. Smaken er elegant og har en mineralsk jordsmonnskarakter. Prisene er også fremdeles svært hyggelige. Noen av de mest eiketunge og pompøse utgavene med internasjonale ambisjoner er riktignok dyre, men du kan i dag få to perler fra Bierzo på Vinmonopolets bestillingsutvalg til under 150 kroner.

48134 Pétalos del Bierzo 2004
Descendientes de J. Palacios
Bierzo, Spania
Kroner 149,90 (Bestillingsutvalg)
88 poeng
Strøm as
Dette er en typisk mencia med flotte modne, men friske bæraromer (bjørnebær og skogsbær), anis og noe eik. Smaken er svært konsentrert og intens og strukturert med lang mineralsk finish. Et skikkelig røverkjøp og noe helt annet enn tradisjonell søtlig vaniljesnill spansk vin. Her kan du rote deg inn i Italia i en blindsmaking. Vinen er laget av gamle vinmarker på mellom 60 og 100 år. Vinene er ufiltrert. Eikepreget er tydelig, men ikke dominerende.

47727 Pittacum 2003
Vin. y Bod. Pittacum
Bierzo, Spania
kr. 146,00 (Bestillingsutvalg)
88 poeng
Moestue Grape Selections as
Flott og spennende frukt av bjørnebær og anis. Saftig og frisk med mye smak, lengde, konsentrasjon og struktur. Vinen er laget av håndplukkede mencia-druer fra vinmarker med 50-80 år gamle vinstokker og er lagret på franske og amerikanske eikefat i 4 1/2 måned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.