Til våren setter Mattilsynet i gang prøveprosjektet som er ment å få synderne i restaurantbransjen til å skjerpe seg.

400 restauranter og serveringssteder i regionene Trondheim, Ytre Nordmøre og Sør-Innherred skal delta i prøveprosjektet.

– Målet er å få hevet hygieneforholdene i restaurantbransjen, sier Bente Elisabeth Lind som er prosjektleder til NTB.

Opphengt
Danskene har for lengst trykket ordningen med å sette smilefjes på restaurantene til sitt bryst. Som i Danmark skal resultatene av Mattilsynets kontroller henges opp på veggen i serveringssteder og butikker. Og ingen slipper unna slakt.

– Bedriftene vil få en tilsynsrapport som viser våre funn, og resultatene vil sammenfattes i smilefjes på et A4-ark som restauranten må henge opp synlig for gjestene, sier Bente Elisabeth Lind.

I Danmark blir det brukt fire ulike solfjes for å vurdere restaurantene. Serveringsstedene som kommer best ut får et fjes med et stort smil, den neste på skalaen er en fjes med et lite smil, neste fjes er uten smil, mens restaurantene som blir slaktet av Mattilsynet, får et surt solfjes. Da betyr det at bedriften har fått en bot, er anmeldt til politiet eller fått inndratt en av sine bevilgninger.

– Vi jobber nå med å avklare hvordan dette vil se ut, men det er sikkert at det blir figurer i form av smilefjes, sier Bente Elisabeth Lind.

– På tide i Norge
Effekten av smilefjesordningen er nedslående for synderne, viser en undersøkelse som er gjengitt i den danske avisen Jyllands-Posten. Forbrukerne har god kjennskap til merkeordningen og bruker den aktivt i sine valg. Ni av ti dansker velger nemlig bort restauranter som er merket med sure smileyer.

– Dette viser at ordningen fungerer etter intensjonene. Folk kan på en lett og forståelig måte få tak i relevant informasjon etter tilsynets kontroller. Det skal være enkelt å velge trygg mat, sier underdirektør Lasse Billington i Forbrukerrådet. Han håper en lignende, nasjonal ordning her i Norge ikke ligger langt fram i tid.

Endelig lanseringsdato for prøveordningen er ikke spikret, men ifølge Bente Elisabeth Lind sparkes prosjektet i gang i april eller mai. Prøveprosjektet skal pågå i tolv måneder.

– Deretter skal prosjektet evalueres. Så blir det opp til Mattilsynet om dette er en ordning det også er aktuelt å innføre i hele landet, sier Lind.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.