Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

De tre beste

Her er de tre beste vinprodusentene som er eid og drevet av nordmenn.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Her har vi valgt ut de tre norske vinprodusentene som har gjort det best internasjonalt. Odfjell Vineyards er med selv om dn.no Vinguiden nylig har hatt egne reportasjer derfra i forbindelse med vår Sør-Amerika satsing tidligere i vår. Grunnen er åpenbar.

Fra hest til vin
Katharina Mowinckel er lidenskapelig opptatt av hest. Likevel ble hun lurt av en arbeidshest hun hadde kjøpt. Den gikk rett og slett ikke an til å bruke i vinmarkene hennes.

Katharina Mowinckel er ikke bare lidenskapelig opptatt av hester, hun er også lidenskapelig opptatt av å dyrke vinen sin økologisk. Nå har hun fått tillatelse til å kalle vinen sin økologisk, det vil si sertifisert som en vin som er i ferd med å bli økologisk. Først om et par år vil hun få full status som økologisk produsent. Grunnen til det er harde regler om at vinmarken må ha vært drevet økologisk noen år før man kan kalle avlingen for økologisk produsert. Vinmarken må ”kvitte” seg med gammelt slagg først.

Som et ledd i dette kastet Katharina seg på ”hestebølgen”. Flere av de politisk korrekte biodynamikerne og økologiske produsentene i Frankrike, med Domaine Leflaive i spissen, bruker kun hest til pløying i vinmarken. Det ville også Katharina Mowinckel.

Hun gikk til innkjøp av en hest i Nord-Frankrike som skulle gjøre jobben, Etoile var navnet. Den gjorde ikke jobben den var kjøpt inn for. Den 10 år gamle hesten var rett og slett ikke kapabel til å jobbe i vinmarkene hennes.

  I dag ler Katharina Mowinckel av hele historien. Spesielt morsomt er det kanskje at hun i mesteparten av sitt voksne liv har viet hester veldig stor oppmerksomhet. Som 19 åring i 1992 forlot hun nemlig Bergen for å bosette seg i Paris hvor hun satset på en profesjonell sprangrytterkarriere.

Nå er liv et på hesteryggen byttet ut med hardt arbeid på bondelandet i Frankrike.

I 2002 flyttet hun fra Paris til foreldrenes nye store bondegård i Bergerac-området.

Til foreldrenes eiendom hørte en liten vingård på vel seksti mål, som de leide ut til en nabo. Da leieavtalen gikk ut i 2002 tok Katharina over. Siden har hun gjort alt selv, fra beskjæring av plantene, til oppsyn i vinkjelleren og salg av vinene. Riktignok med god hjelp av et par entusiaster i området som jobber for økologisk landbruk.

Det første året ble det produsert 12.000 flasker hvitvin og 10 000 flasker rødvin. Ikke akkurat noe å bli fet av.

Hun fikk raskt god mottagelse for sine viner. Rødvinen fra Château K fikk sølvmedalje i Concours General de Paris allerede i første omgang. Nå har gullmedaljene kommet. På dn.no hadde vi lenge hennes hvitvin på vår liste over de 10 beste hvitvinskjøpene på Vinmonopolet. Nå er rødvinen kommet i ny årgang, og den er bedre enn noensinne. Her går det bare en vei. Vi har valgt å anbefale hennes to enkleste viner.

43302 Cuvèe K 2005
Katharina Mowinckel
Bergerac, Frankrike
Kroner 99,90
84 poeng
Stenberg & Blom
Fruktig, sødmefull rødvin med duft av solbær, urter og nougat. Passe stram og tannisk noe som gjør den til et herlig alternativ til sommerens utemåltider ved grillen eller når man bare har en enkel kjøttrett på tallerkenen. Nå

43303 K Blanc 2004
Katharina Mowinckel
Bergerac, Frankrike
Koner 87,90 Bestilling
83 poeng
Stenberg & Blom AS
En helt fantastisk vin til prisen. Enkel med frisk aroma av grapefrukt og gress. Energisk, frisk og ren smak med god syre. Vi gleder oss til ny årgang som kommer snart. NåUkjent i Norge, pop i Spania

Oslomannen Jan Pettersen har lykkes i Spania. Vinene og brennevinet han lager blir servert ved det spanske hoffet, og spanske vinjournalister elsker vinene hans. I Norge er han ukjent.

  Mens mange av de norske vinprodusentene har Norge som hovedmarkedet, eller i alle fall som et viktig marked, selger Jan Pettersen bare 0,3 prosent av sin produksjon til Norge. Det til tross for at hans PX (Pedro Ximenez) er kåret til Spanias nest beste vin i en gedigen spansk vintest. I England får han også strålende mottagelse, i USA likeså. Og ved offisielle anledninger ved det spanske hoff, hos den spanske statsminister og ved den spanske EU-delegasjonen serveres hans viner og brennevin svært ofte.

Jan Pettersen har arbeidet lenge i Spania. I 15 år arbeidet han i det store vin- og brennevinsselskapet Osborne. I 1999 kjøpte han Bodegas Rey Fernando de Castilla. Det var et gammelt erverdig selskap hvor eierfamilien i flere 100 år hadde vært store jordeiere i Andalucia. Fernando de Castilla oppsto som merke i vinbransjen først i 1969. Da Jan Pettersen kjøpte selskapet i 1999 produserte selskapet Gran Reserva Brandy, Gammel PX sherry og gammel og eksklusiv Sherry-edikk.

Ikke lenge etter oppkjøpet gikk Jan Pettersen til et nytt oppkjøp. Da tok han over Sherryprodusenten Jose Bustamante slik at han fikk tilgang på store mengder gammel, vellagret sherry. I dag er Jan Pettersens Fernando de Castilla det raskest voksende selskapet i området til tross for at han ikke har lagt seg på supermarkedsprodukter, snarere tvert om.

Sherryene hans er rene og moderne, men med tydelig gammel sherrykarakter likevel. Absolutt i toppen. I Spania er brennevinet hans like berømt, spesielt utgaven som består av minst 35 år gamle elementer, Fernando de Castilla Unico, som koster 1590 kroner på polet. Den er for øvrig fast gjest på spanskekongens bord når han skal servere et glass spansk brandy til sine gjester. Hans vanlige brennevin er å få i basislisten, altså nær sagt over alt i Norge, til en pris på 399 kroner. Tørrere enn de fleste spanske brandyer, men langt fra den nye tørre stilen som begynner å bli populær i Cognac.

10436 Fernando de Castilla Fino
Bodegas Rey Fernando de Castilla
Sherry, Spania
Kroner 159,90 (0,5 liter) Basis
90 poeng
Stenberg & Blom
Gylden gul, nesten en fino amontillado på duft og smak. Modne epler, nøtter og kalk. Tørr som bare det, men også fyldig. Nå

42902 Fernando de Castilla Antique Amontillado
Bodegas Rey Fernando de Castilla
Sherry, Spania
Kroner 279,90 (0,5 liter)
95 poeng
Stenberg & Blom
Alle elskere av tørr sherry må unne seg denne. Elegant, nøttepreget, med fin mineralkarakter og fin friskhet. Stram og laaaaaang. Nå til 2015  Redersuksess i Chile

Like vest for Chiles hovedstad Santiago ligger Maipo-dalen. Rett ved den gamle hovedveien mellom Santiago og havnebyen Valparaiso ligger den bergenske rederfamilien Odfjells vingård, Odfjell Vineyards. Det er kanskje vanskelig å tro for bergensere og andre nordmenn, men her lages faktisk noen av Chiles beste viner.

Odfjells Orzada-serie har en kvalitet Chiles såkalte superviner mangler. Her satses det på vinmarker utenfor den opprinnelige gården hvor vinstokkene er ekstra gamle, både 80 og 100 år gamle.

Fra selve hovedgården kommer det en rekke billige og veldig gode viner som gjør dem til skikkelig gode kjøp.

Det var Dan Odfjell som kjøpte gården i en periode hvor han oppholdt seg mye i Sør-Amerika for å ta seg av familiens businessinteresser der. I romjulen 1982 slo Dan Odfjell til og la 3,5 millioner kroner på bordet for eiendommen han hadde forelsket seg i.

- Vi spekulerte i at chilenerne måtte gi opp fastkursen mot dollar. Det skjedde bare få uker etter kjøpet, og kursene raste i vår favør. I januar gikk dessuten general Augusto Pinochet ut med sitt dekret om at alle som var tilknyttet landbruket skulle få ti års kreditt med subsidiert rente. Alt i alt betydde det at vi på noen få uker hadde fått 50 prosent reduksjon i det vi skulle betale for gården, samt at vi fikk lengre kreditt. Det kaller jeg et kjempekjøp. Jeg kommer aldri til å få en like god deal igjen i resten av mitt liv, sa Dan Odfjell til DN i år 2000.

Det var en fruktgård han kjøpte. Prisene på frukt gikk imidlertid ned. Dermed ville Dan Odfjell lage det hele om til en vingård.

Sønnen Laurence, som er arkitektutdannet, tegnet vineriet. Anlegget kostet minst 10 millioner dollar. I tillegg kom kostnader ved å plante om, og siden har man kjøpt mer og mer vinmark utenfor den opprinnelige gården for å få tak i vinmarker med gamle vinstokker. Det gir som kjent ofte kvalitetsvin.

  I dag har sønnene Laurence og Dan jr mye av oppsynet med gården, men det er franskmannen Arnaud Hereu som lager vinen, mens amerikanske Paul Hobbs er konsulent. Hobbs er ikke bare konsulent for vinprodusenter i Argentina og Chile, han lager også noen av de mest berømte vinene i USA. Han har vært en døråpner for Odfjell-familien i USA. Amerikanske Wine Spectator har kåret firmaet til et av verdens mest spennende nykommere, flere av vinene har fått ”ukens kjøp”, ”beste kjøp fra Chile” og så videre. Odfjell har en basislisteføring, nemlig deres enkle Armador Cabernet Sauvignon 2004 til rett over 100-lappen, som er et veldig godt kjøp. Her er to bestillingsviner:

33765 Rojo Cabernet Sauvignon 2005
Odfjell Vineyards
Valle del Maipo, Chile
Kroner 93,- Bestilling
80 poeng
Vinordia
En klar fremgang siden forrige årgang. Første årgang av denne vinen var en katastrofe og ødela mye for Odfjell. Siden er den bare blitt bedre og bedre, selv om dette er druemateriale som er ansett som ikke verdig til å komme inn i de bedre cuvéene. Veldig solbærpreget, med et fint sjokoladeinnslag. Sødmefull, rund og tiltrekkende. Skal du ha litt krydder på tilværelsen når sommerens litt sterkt krydrete grillretter legges på grillen, er dette et godt alternativ. Nå

55924 Orzada Malbec 2004
Odfjell Vineyards
Ribera del Rio Claro, Valle del Lontue, Chile
Kroner 178,90 Bestilling
90 poeng
Vinordia
Flott vin, rett og slett herlig. 40 år gamle vinstokker. Kjøttfull, flotte mørke bær og fint eikepreg. Røk. Smaken er veldig bra. Lang og tørr. Nå til 2010 TM

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer