Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Øyvind Elvsborg
Øyvind Elvsborg les mer

Best på vinkart i Norden

Norske topprestauranter har de beste vinkartene i Norden. Det viser vinkartenes årlige "Michelin-kåring".Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nytt av året er at Bent Stiansen og Statholdergaarden har fått sine to "stjerner" for vinkartet sitt.

Det er det amerikanske vin- og livstilsbladet Wine Spectator som årlig kårer verdens beste vinkart. I augustnummeret, som snart kommer i salg i butikkene, men som allerede er kommet til abonnentene, vier bladet halve nummeret til årets kåring. Kåringen har funnet sted siden 1981 og har en sterk nordamerikansk dominans. På samme måte som Michelin-guiden er veldig europeisk er denne "vinens Michelin-stjerner" veldig amerikansk. Nær 4000 restauranter verden rundt har nå fått en av de tre utmerkelsene til Wine Spectator, langt over halvparten i USA og Canada.

Vegrer seg
Mange europeiske restauranter har vegret seg for å delta. Blant annet har ikke Bagatelle deltatt på to år. I år er Bagatelle imidlertid tilbake igjen med nest beste utmerkelse. Det samme er Le Canard. Men en av landets beste vinrestauranter, Credo i Trondheim, er ikke med fordi Calle Fegth ikke har sans for kåringen. I tillegg er det dyrt å melde seg på, noe Bagatelle's Eyvind Hellstrøm brukte som argument for ikke å delta i fjor.

De beste norske
I Norge har Oslorestaurantene Bagatelle, Klosteret Restaurant, Oslo Spiseforretning, Lysebu, Statholdergaarden og Le Canard "Best of Award of Exellence", mens Craigs Kjøkken og N.B. Sørensen i Stavanger har det samme. Det har også Huset på Svalbard. Elysée på Hotel Park Vossevangen er fortsatt landets beste vinrestaurant men får bare nest beste utmerkelse, selv om Wine Spectators dommere mener at vinkartet er et av de absolutt beste i verden. Begrunnelsen er at hotellet satser på buss- og cruiseturister og ikke har noe gourmetkjøkken.

De nest beste norske
Award of Exellence, som svarer til "en stjerne" har såvel Baltazar Ristorante e Enoteca som Dr. Kneipp's Vinbar, Markveien Mat og Vinhus som Skytterkollen fått i tillegg til Halling-stuene på Geilo, Solvold i Sandefjord og Munch på Refsnes Gods i Moss fått.

Det gir 10 med nest beste utmerkelse og syv med tredje beste utmerkelse. I Danmark er det ni med nest beste og to med tredje beste utmerkelse. I Sverige er det syv med nest beste utmerkelse, og ingen som har fått tredje beste utmerkelse. I Finland har ingen restauranter fått noen utmerkelser, mens en restaurant på Island har fått tredje beste utmerkelse.

To nye på topp
På verdensbasis har nå 76 restauranter Grand Award (to nye i år: The French Laundry i Napa og Palais Coburg i Wien), 748 restauranter Best of Award of Excellence, mens hele 3131 restauranter har Award of Excellence.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer