- Dette er en konsekvens av en langvarig konflikt mellom hovedaksjonær Christen Sveaas og meg selv, sier Eyvind Hellstrøm.

Han sikter til beslutningen om å forlate restauranten Bagatelle, som han har drevet siden 1982.

Stjernekokken er klart preget av situasjonen. Han virker både tynget og lettet når DN møter ham i restauranten som har vært hans andre hjem i 27 år.

 

Få timer senere skal han gi beskjed til sine ansatte og til hovedeier.

Investor og matentusiast Christen Sveaas kom inn på eiersiden i 1996 da Bagatelle var i en vanskelig økonomisk situasjon. Hellstrøm kjente da Sveaas som en god gjest og sier at det var naturlig å kontakte ham for å få hjelp.

Forholdet mellom de to forretningsmennene er todelt.

– Det er glitrende når han er gjest, men svært dårlig når vi snakker om drift og penger, sier Hellstrøm.

De to partnerne har aldri satt seg ned og spist middag sammen. Hellstrøm omtaler Sveaas som hovedaksjonær og gjest, ikke som en venn.

– Problemene begynte allerede på slutten av 90-tallet etter at Sveaas vannet ut de andre aksjonærene og fikk 96 prosent eierandel i Bagatelle, sier Hellstrøm.





«Nok er nok»
De siste ti årene har det gått rimelig bra for Bagatelle, ifølge både Hellstrøm og regnskapene. Men Hellstrøm og de ansatte opplever ikke at de har fått tatt del i det.

– I dårlige år har vi ikke fått én krone ekstra og i gode tider har overskuddet forsvunnet som konsernbidrag til morselskapet. Det har ikke blitt noe igjen til de ansatte og meg selv, hevder han.

– Konflikten i styrerommet har forsterket seg for hvert år, legger han til.

Stadige skifter av styreleder har heller ikke bidratt positivt.

 

Fikk beskjed igår
Sveaas fikk Hellstrøms oppsigelse per epost igår ettermiddag. I eposten skriver advokat Else Bugge Fougner på vegne av Hellstrøm at:

«Det ene alternativet var at han sluttet 31. desember d.å., alternativt at han overtok som eneeier av AS Bagatelle». Det siste alternativet har Sveaas bestemt avvist.

– Dette vil ikke komme som en sjokk for Sveaas. Vi har snakket om dette det siste halvåret, sier Hellstrøm.

I eposten gjør han også klart at Sveaas ikke er velkommen på årets julelunsj.

– Vi har to helt forskjellige virkelighetsoppfatninger, konstaterer han.

Hellstrøm innrømmer at Sveaas har hjulpet ham, og han er takknemlig for det.

– Men alt Sveaas har skutt inn har han fått tilbake, hevder Hellstrøm.

– Og jeg kan ikke være evig takknemlig.

Ikke bitter
Etter at Bagatelle fikk to Michelin-stjerner første gangen i 1993, har målet vært tre stjerner.

– Sveaas har alltid sagt at «tre stjerner skal vi ha», men han har ikke vært villig til å betale prisen. Han har stukket kjepper i hjulene for meg, sier Hellstrøm.

Nå er det lite som tilsier at Eyvind Hellstrøm eller Bagatelle vil få den siste stjernen.

– Den tredje stjernen får vi ikke her, ikke i Norge, konstaterer han.

– Jeg er ikke bitter. Nesten lettet. Nå vil jeg bruke tiden på noen annet.

Hellstrøm røper ikke noen konkrete planer, men han sier selv at det ligger i kortene at han vil åpne en ny restaurant.

Til tross for at han er 61 år har han ingen planer om å trappe ned.

– Fremover vil det bli litt tv og litt bok, sier han.

Han jobber blant annet på en bok med Ingrid Espelid Hovig – «Fransk for nordmenn». Han forbereder også en ny sesong av tv-programmet «Hellstrøm rydder opp», samt det nye kokkeprogrammet «MasterChef» på TV3.

Få dager igjen
Hellstrøm har noen få uker igjen på Bagatelle. 21. desember står han i kjøkkenet for siste gang. Restauranten er fullbooket ut året.

– Hva vil skje med Bagatelle nå?

– Det vet jeg ikke, men restauranten vil ikke kunne fortsette i sin nåværende form.

DN lyktes ikke med å få en kommentar fra Christen Sveaas igår. Hans assistent formidlet ønsket om kommentar, men DN mottok ikke noe svar før avisen gikk i trykken.

Les også: Hellstrøm får tilbake stjernen

DNtv - Hellstrøms krav til gode restauranter:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.