Osso buco, hvor osso betyr ben og buco betyr hull, refererer til den viktigste ingrediensen i retten; Ben av okse- eller kalvekjøtt inkludert marg. Dette er ikke alltid like lett å få tak i her til lands, men sjansen er større hos lokale slaktere enn i butikkhyllene.

Retten kommer opprinnelig fra storbyen Milano og er tradisjonelt servert med gremolata, som er en blanding av persille, hvitløk og sitronskall, strødd over det velkokte kjøttet. I tillegg er en fyldig risotto obligatorisk til Osso buco.

- Det geniale med retter som dette, er at de kan stå på kjøl til dagen etter om du ikke koker den helt ferdig, men bare i 15 minutter. Dagen etter tilsetter du kraft, koker den opp og smaker den til, sier Geir Skeie

Risotto
Denne risretten er et lite kunststykke å lage. Kornene skal verken være for bløte eller harde , men akkurat passe «al dente». Her gjør øvelse mester.

Pass på at du har god risottoris. Den er kortere og rundere enn vanlig ris, og har evnen til å absorbere mye væske samtidig som den frigjør mye stivelse. Dermed får retten en fin tykkelse. Har du i tillegg en god kraft å koke risen i, er suksessen nærmere enn hva du tror.

- Min favorittris til risotto er Carnaroli. Den holder seg utmerket ved koking, forteller Geir Skeie.













Risotto Milanese
















Gremolata









Bucovin

Til en tradisjonell rett som denne trengs det en rik og sødmefull rødvin som har en tydelig karakter av moden frukt gjerne kombinert med en frisk syrestruktur og balanserte tanniner. En tradisjonell spanjol laget på druene tampranillo og garnacha er et godt valg, det samme er en fruktig pinot noir fra ”den nye verden” hvor land som New Zealand og Chile utmerker seg med de beste eksemplarene i tillegg til USA.

30989 Muga Reserva 2005
Bodegas Muga
Rioja, Spania
Kroner 189,90 Hovedsortiment
88 poeng
Best Buys International
Krydret duft med innslag av tobakk, tre, moden frukt og stall. Pent balanserte men tydelige tanniner, moden og elegant frukt med en lett sødmefull struktur. Balansert lengde med tørr finish. Drikk nå og i tre til fire år fremover. MB/TM

50908 Cloudy Bay Pinot Noir 2007
Cloudy Bay
Marlborough, New Zealand
Kroner 252,- Bestilling
87 poeng
Möet Hennessy Norge
Dufter ferskt av bringebær, granatepler og tre. Flott syre på smak kombinert med kjølig frukt og søtladen lang avslutning. Balanserte tanniner og strukturert finish. Drikk nå og i to år fremover. MB(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.