Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
TRONER PÅ TOPPEN:
Helge Hansen les mer

no_topic

Magikeren fra Dão

Her er vinen du bare må skaffe deg før den forsvinner fra Polets hyller.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Álvaro Castro fra Dão i Portugal lager noen av Portugals beste rødviner. En av hans beste viner har lenge vært tilgjengelig i Vinmonopolets hovedsortiment og dermed vært å finne i alle polutsalg, bortsett fra de aller minste.

Oversett storhet
Selv om Quinta de Sães Estagio Prolongado Reserva lenge har vært et av de aller beste rødvinskjøpene på Polet, er den blitt oversett. Italienske og franske rødviner i samme prisklasse, men med langt dårligere kvalitet, har solgt godt. Nå gjelder det å skaffe seg en flaske før vinen blir overført til bestillingslisten og en mer anonym tilværelse.

 

Alle som lager vin i Spania, Portugal, USA, Argentina, Sør-Afrika eller Australia, vet at det er vanskelig å konkurrere med mer moteriktige og dyre viner fra Frankrike og Italia. Men her snakker vi ikke om viner i mange-hundrekronersklassen. Dette er en vin til 190 kroner. Da konkurrerer du med normalviner fra Toscana, billigviner fra Bordeaux og de enkleste røde fra Burgund. Da er det uforståelig at en juvel som denne vinen fra Álvaro Castro ikke selger godt nok.

Høy karakter
Vi har tidligere gitt forrige årgang 92 poeng. Årgang 2007, som nå er til salgs, gir vi også 92 poeng. Dermed er den etter DNs poengsystem den beste rødvinen til under 200 kroner i Polets basislister. Fra mai må du sannsynligvis bestille den.

Álvaro Castro begynte å lage vin så sent som i 1989 etter at kooperativene mistet grepet på regionen. Datteren Maria har også engasjert seg i firmaet og lager nå vinen sammen med faren. Castro eier to eiendommer: Quinta de Sães på 14 hektar (hvor han også bor) og Quinta da Pellada – 30 hektar på toppen av en ås med god utsikt over Portugals høyeste fjellkjede, Serra de Estrela.

Anarkistisk innstilling
Castro liker å forandre oppskrift. Han bruker nye blandinger nesten hvert år etter hva han føler er årgangens karakter. Han mener likevel at det ikke er så mye han kan gjøre i vineriet. Det er på vinmarken grunnlaget legges, og der befinner han seg mesteparten av tiden.

Castro kjemper mot alkoholholdige viner og vil ha størst mulig friskhet inn i vinene sine. Quinta de Sães Reserva Estagio Prolongado er laget på druer fra de eldste vinstokkene med blandet beplantning.

13912 Quinta de Sães Estagio Prolongadio Reserva 2007
Álvaro Castro, Dão, Portugal
189,90 kroner, hovedsortiment
92 poeng
Det Portugisiske Vinhus
Aldeles herlig! Mørke bær som krekling, blåbær og bjørnebær, røk og mineraler samt litt kaffe. Konsentrert, dyp. Lang. Balansert med fin syre og modne tanniner. Frisk. Perfekt til lam og passer utmerket til våren og sommerens grilleskapader. Drikkes nå til 2020.

Les også: Sødmefulle, flotte vårviner