Kjøp den ferskeste steinbiten du finner i disken, for god fisk er den viktigste ingrediensen i denne rette.

- En fersk steinbit er blank og hvit i kjøttet og med god spenst, i tillegg skal den lukte godt. En matt og lilleluktende utgave vil aldri smake godt, uansett hvor god kokk du er, sier Geir Skeie.

- Pass på at fisken ikke er rå inni, er den hvit igjennom er den ferdig, legger Geir til.

Retten Bacalao kommer opprinnelig fra Portugal og betyr ganske enkelt torsk, som de fikk i en saltet og tørket form fra Norge. Det hindrer oss likevel ikke i å bytte ut hovedråvaren, noe som gjør retten mindre salt og mer delikat.

Steinbit a la bacalao

800 g steinbitfilet

1 boks hermetiske plommetomater

2 ss tomatpuré

½ dl god olivenolje

12 Dulcita tomater eller andre gode små tomater

20 gode oliven

2 sjalottløk

3 fedd hvitløk

1 cm rød chili

2 piquillos (eller bakt paprika)

salt og pepper

sukker



600 g mandelpoteter

2 hvitløkfedd

2 ss god olivenolje

1 kvast timian eller rosmarin

salt og pepper



Kutt potetene i båter eller skiver og bland dem med de andre ingrediensene. Bak dette på 180 grader til potetene er møre. Det er lurt å vende litt på dem underveis så de blir jevnt stekte.

Lag tomatsausen til steinbiten ved å surre snittet løk og hvitløk sammen med oliven og olivenolje til løken er blank, stek også tomatpureen i fem minutter sammen med dette. Ha i tomatene og piquillos og kok i 20 minutter. Smak til med salt, sukker og nykvernet sort pepper. Hell denne sausen over fisken og bak den på 150 grader i cirka 10-12 minutter, pass på at fisken er hvit igjennom og ikke blank. Serveres varm eller lun sammen med de bakte potetene.

Bacalaovin
Til denne retten er det viktig med rett sødme i vinen, sånn at den ikke blir for søt eller for tørr. Tomatene har mye sødmefull frukt i seg samtidig som de er syrlige noe som krever friskhet i vinen.

Tradisjonelt sett liker portugiserne å nyte sin Vinho Verde til Bacalao, men en feinherb eller en annen riesling fra Tyskland med fin restsødme er også et godt valg.

52126 Niederberg Helden Spätlese Feinherb 2008
Schloss Lieser
Mosel, Tyskland
Kroner 199,- Bestilling
88 poeng
Wine Tailor
Aromatisk duft med innslag av melon, epler og mineraler. Nydelig balanse mellom sødme og frisk syre. Lang tørr finish. Drikk nå til 2018. MB

52513 Girosol Vinho Verde 2009
Niepoort Vinhos
Minho, Portugal
Kroner 129,90 Bestilling
88 poeng
Wine Tailor
Frisk, men også rund, nesten riesling-aktig. Sitrus og epler på duft, også noe mineraler. Tørr, flott matvin. Nå TM

42594 Solar de Serrade Alvarinho 2009
Solar de Serrade
Minho, Portugal
Kroner 139,90 Basis kategori 6,7
87 poeng
Stenberg & Blom
Nesten sauvignon blanc-aktig med et klart innslag av asparges. Dessuten lime og et fint mineralpreg. Frisk, bra lengde. Nå til 2012 TM

48391 Riesling Cuvée 9 2008
Grans Fassian
Mosel, Tyskland
Kroner 129,- Bestilling
85 poeng
Wine Tailor
Duft preget av lett svovel, mineraler og fersk frukt. Lett balansert sødme på smak kombinert med elegant frukt. Drikk nå til 2014. MB

20314 Dönnhoff Riesling 2008
Weingut Hermann Dönnhoff
Nahe, Tyskland
Kroner 109,90 Basis
85 poeng
Flaaten - Vectura
Bedre enn forrige årgang, virker ikke like søt og fruktig. Mer klassisk stram og frisk vin. Lett, delikat, sødmefull. Duft av modne grønne epler, sitrus, kiwi og mineraler. Delikat, flott vin. Nå til 2012 TM(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.