Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Riccardo Scardigli
Riccardo Scardigli les mer

Svenske i Edens hage

Novembernyhetene: Helena Lindberg har fått jobben mang en vininteressert vil misunne henne.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne artikkelen har vært publisert på DNvinklubb.

 

* Nå rundt 1600 medlemmer fra hele landet.
* Medlemmer får anmeldelser før andre lesere og eksklusive artikler om vin.
* Få invitasjoner til store og små messer og vinsmakinger.

Hun står ansvarlig for vinmakingen til Tenuta di Biserno i Toscana. Denne eiendommen er det nye prestisjeprosjektet til brødrene Lodovico og Piero Antinori. Med seg på laget som konsulent har de også den verdensberømte Michel Rolland.

Lodovici klarte ikke å jobbe nært med broren Piero så han forlangte å bli kjøpt ut av Antinori. Han tok med seg mangfoldige millioner kroner i sin tid for sine 49 prosent av aksjene. Han laget deretter de berømte vinene Ornellaia og Masseto, som han siden solgte ut til Robert Mondavi, som solgte videre til Frescobaldi.

Nå når brødrene er kommer godt opp i årene har de funnet hverandre igjen og lager nå vin sammen på Tenuta di Bisenro i Toscana og i New Zealand hvor de eier Mount Nelson.

Selv om brødrene har sine ord med i hvordan vinen skal lages er det svenske Helena Lindberg som står for det meste av vinmakingen.

- Det er kjempeartig og en virkelig herlig, men krevende, jobb, sier hun til DN.no Vinguiden.

 

Store deler av året er hun på Den sydlige halvkule for å lage hvitvin, deretter setter hun kursen hjem til Toscana for å lage ettertraktede rødviner, stort sett på røde ”Bordeaux-druer”. Såpass ettertraktede er disse vinene blitt på kort tid at prisen for toppvinen ”Lodovico” nærmer seg 2000 kroner flasken.

Nå er flere av vinene gjort tilgjengelig i Norge.Hvitvin

43627 Mount Nelson Sauvignon Blanc 2009
Mount Nelson, Campo di Sasso
Marlborough, New Zealand
Kroner 169,- Bestilling
88 poeng
World Wines
Dette er en veldig bra “kiwi-vin”. Den er også veldig typisk for sitt områd med litt ubeskjedne mengder med stikkelsbær og lime. Frisk, fruktig men også stram. God matvin. Passer til: Sushi, fisk og skalldyr. Nå til 2012 TMRødvin

43936 Insoglio 2007
Tenuta di Biserno, Campo di Sasso
Toscana, Italia
Kroner 239,90 Bestilling
88 poeng
World Wines
Halvparten av vinen har lagt på ståltank, den andre halvparten på ett til tre år gamle eikefat. Sursøt med fine kryddertoner og noe som likner på tørt treverk (ikke fra fatene) og røk. Laget på merlot, syrah, cabernt franc, cabernt sauvignon og pertit verdot og er introduksjonsvinen til eiendommen. Fin vin. Passer til: Lam og okse. Nå til 2014 TM

55379 Il Pino di Biserno 2006
Tenuta di Biserno, Campo di Sasso
Toscana, Italia
Kroner 379,- Bestilling
88 poeng
World Wines
Sursøt vin med innslag av anis, sjokolade og fine mørke frukter som solbær og boysenbær. Vinen har fått ett år på fat, hvorav noe er ny eik. Fremover skal vinen eikes mindre har Helena Lindberg bestemt. Fast, fin smak med relativt myke tanniner selv om tretanninene er gjenkjennelige. Laget på merlot, cabernet franc og petit verdot. Passer til Okse og lam. Nå til 2016 TM

53355 Biserno 2007
Tenuta di Biserno, Campo di Sasso
Toscana, Italia
Kroner 890,- Bestilling
92 poeng
World Wines
Liker du “Super-toscanere” er dette et godt alternativ. Laget på cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot og petit verdot. Seriøs og delikat, tørre fine aromaer, noe solbær, litt eik. En vin som fremstår med en silkemyk tekstur. 20.000 flasker laget. Passer til: lam, okse og vilt. Nå til 2018 TMDessertvin

55378 Baron Bornemisza Tokaji Aszú Puttonyos 1998
Gabor Orosz, Pierre Antinori
Tokaj, Ungarn
Kroner 399,- (0,5 liter) Bestilling
92 poeng
World Wines
Veldig rosepreget vin med innslag av syltede appelsiner og fiken, og litt frisk ananas og honning. Deilig vin, søt, lang. Passer til: Dessert. Nå til 2040 TM

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer