Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
CVNE
CVNE les mer

no_topic

Spansk eleganse

Et børsnotert selskap er den største garantisten for tradisjonell, spansk eleganse.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

CVNE, eller Compañía Vinícola del Norte de España, er Riojas nest eldste bodega etter Marqués de Riscal. Selskapet ble etablert i 1879 i Haro i Rioja Alta. I dag er det femte generasjon som driver selskapet, de to brødrene Eusebio og Raimundo Real de Asúa. Likevel er selskapet børsnotert. Det skjedde i 1997.

Tradisjon. Man skulle tro selskapet ville lagt om driften og blitt en av de moderne mastodontene som tjener raske penger på en moderne vinstil. Det har ikke skjedd. Men så tradisjonelt som selskapet en gang var, er det ikke lenger. Antall år på gamle fat er gått ned, alderen på fatene er gått ned og franske eikefat er introdusert, men de skal likevel være minst to år gamle.

Selskapet har vært kjent for sin «gammeldagse» stil med lett jordlige, sursøte viner på den mer delikate og sarte siden. Vinene er balanserte når de er gode, og de lagrer lenge.

Prestisjevin. For ikke lenge siden var jeg med på en smaking av prestisjevinen Imperial tilbake til årgang 1917. Flere av de gamle årgangene var fortsatt fantastiske viner. Smaksnotater finner du på DN.no/vinguiden.

 

Compañía Vinícola del Norte de España har en «billigserie» – Cune. Cune er selskapets enkleste serie. Her etterstrebes mer frukt. Andre merker er Viña Real, som også kan komme opp blant det beste Spania.

For en mer moderne og imponerende vinmaking har de Contino, som blant annet har laget en ren endruevin på min spanske yndlingsdrue graciano, druen som i gamle dager satte friskhet til riojavinene og som ble nesten helt glemt før flere, spesielt CVNE, har tatt den frem igjen nettopp fordi den var så viktig for riojasmaken.

Her er CVNE-vinene som er tilgjengelig i Norge:

51602 Contino Graciano 2005
Viñedos del Contino (CVNE), Rioja, Spania
599,90 kroner, bestillingsutvalg
95 poeng
VinoVinVinho
Graciano er en av mine yndlingsdruer i Spania, elegant og frisk som den er. Så også her. Litt sursøt smak, men veldig fin frukt og god syre, med andre ord en velbalansert vin. Dufter av svarte oliven, moreller og solbær. Også et veldig fint krydderpreg og noe treverk. Lang, herlig ettersmak. En av Spanias beste rød-viner. Passer til vilt og lam. Nå til 2020.

56603 Contino Viña del Olivo 2005
Viñedos del Contino (CVNE), Rioja, Spania
599,90 kroner, bestillingsutvalg
93 poeng
VinoVinVinho
85 prosent tempranillo, 30 prosent graciano. Her er det skikkelig lavt utbytte. Noe treverk, mest flotte bærtoner. Jordbær, boysenbær, mørke moreller og fint krydderpreg. Sødmefull, men med god struktur. Balansert og med integrerte tanniner. Lang ettersmak. Passer til lam, okse og grillmat. Nå til 2020.

51212 C.V.N.E. Imperial Gran Reserva 1998
CVNE, Rioja, Spania
309,90 kroner, bestillingsutvalg
91 poeng
VinoVinVinho
Mye bedre enn forrige årgang. Delikat, ultratradisjonell. Duft av sopp, morkent treverk, høstløv, moreller og sjokolade. Delikat, smal. Bra lengde. Tørr. Passer til lam og kje. Nå til 2015.

51213 Contino Reserva 2004
Viñedos del Contino (CVNE), Rioja, Spania
269,90 kroner, bestillingsutvalg
90 poeng
VinoVinVinho
Sødmefull, boysenbær, pepper, litt mørke jordbær, vanilje og julekrydder. God frukt, nesten saftig, samtidig som den har god fylde og fint «trøkk». Bra lengde. Passer til lam. Nå til 2020.

51211 Imperial Reserva 2001
CVNE, Rioja, Spania
249,90 kroner, bestillingsutvalg
89 poeng
VinoVinVinho
Flott vin. Delikat i en sursøt stil, sopp, men også med innslag av kirsebær, krydder, sjokolade og vanilje. Smaken er delikat og med nok konsentrasjon og lengde til at dette er en særdeles tiltrekkende vin. Nå til 2020.

57058 Cune Reserva 2005
CVNE, Rioja, Spania
159,90 kroner, basisutvalg (test)
88 poeng
VinoVinVinho
Tørt treverk, noe høst og sopp, litt jordbær og plommer med overgang til pepper og krydder. Fortsatt noe frukt, men også balanserte, fine tanniner. Tørr, litt kort. Passer til lam og okse. Nå til 2018.

57057 Cune Crianza 2006
CVNE, Rioja, Spania
127,90 kroner, basisutvalg
85 poeng
VinoVinVinho
Modne jordbær, litt jordlig karakter med innslag av urter også. Fruktig, fin vin. Sødmefull. Enkel, men god. Passer til kalv, kylling og lette gryteretter. Nå til 2012.

Les også: Rødt og delikat