Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Viner som denne attraktive Petrus Grand Cru kan i fremtiden selges på vinauksjon i Norge Nikolai Jakobsen
Viner som denne attraktive Petrus Grand Cru kan i fremtiden selges på vinauksjon i Norge Nikolai Jakobsen les mer

Nå blir det vinauksjoner på Polet

Stortinget er i ferd med å vedta lovendringen som åpner for vinauksjoner i Norge.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vinmonopolet har i flere år jobbet for at Stortinget skal gjøre det lovlig for dem å arrangere vinauksjoner for å selge vin på vegne av private.

- Vi har fått mange henvendelser fra folk som vil bli kvitt vinsamlingen sin eller som har arvet en vinsamlig fra onkel de ikke ønsker å beholde, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til DN.no.

Lovlige former
Dette var bakgrunnen for at Polet i 2008 gjorde et fremstøt overfor sin eier Helse- og omsorgsdepartementet for å få til en lovendring. Vinmonopolet har først og fremst vært opptatt av at det skal være lovlig å omsette vin mellom privatpersoner i Norge.

Vinmonpolets Halvor Bing Lorentzen ønsker å få omsetningen av samlerviner i Norge inn i lovlige former.
- Vi vet at det foregår ulovlig salg i Norge og at man har kunnet selge vin på lovlig vis i utlandet, forklarer Lorentzen.

I Sverige har Systembolaget avviklet vinauksjoner på vegne av private siden 2004. I år avvikler den svenske monopolisten fire auksjoner. Systembolaget har alliert seg med et auksjonshus i Stockholm for å avvikle auksjonene.

Enstemmig innstilling
Når Stortinget i kveld behandler endringen i Alkoholloven som åpner for fremtidige vinauksjoner for første gang, er det i forvisning om at en samlet Helse- og omsorgskomité står bak endringen. Derfor ville det være en sensasjon om endringen ikke passerte. Først når endringen har vært gjennom en andregangsbehandling i slutten av april er loven vedtatt.

- Vi har mange kunder som tar kontakt og gjerne vil bli kvitt flaskene sine. Derfor har vi bedt dem komme tilbake om loven blir endret, sier Lorentzen.

Selv om Vinmonopolet har jobbet for endring i flere år, kan det likevel ta noe tid før vinauksjonene blir en realitet.

- Det er endel vi må gjøre. Først venter vi på en avgjørelse og så må vi inngå et samarbeid med et auksjonshus, enten i Norge eller internasjonalt, sier Lorentzen.

Vinmonopolet må gå ut med et offentlig anbud før de kan velge partner. Det kan derfor gå noe tid før den første lovlige vinflasken kan gå under hammeren.

- Om vi klarer det i løpet av året, det vet jeg ikke. Men vi vil komme i gang så snart det praktisk lar seg gjøre, sier han og avviser ikke at det kan bli 2012 før Norges første vinauksjon blir en virkelighet.

Har vinekspert klar
Knut Forsberg hos Blomqvist Kunsthandel er glad for at det endelig åpnes opp for vinauksjoner i Norge.

- Vi har prøvd å få til dette i flere år. Vår partner, Stockholms Auktionsverk, gjør det i Sverige, så vi har trykket litt på. Dette er interessant for oss, bekrefter Forsberg som har måtte avvise mange kunder som har ønsket å auksjonere bort vinene sine.

Knut Forsberg hos Blomqvist Kunsthandel trenger bare noen knappe uker om Vinmonopolet lar dem bistå ved vinauksjoner i fremtiden
- Vi har vært borte i denne problemstillingen i mange år. De kan ikke selge, og hva gjør man da?

Allerede for noen år siden sørget Blomqvist for å sikre seg ekstern vinekspertise.

- Det ble ikke så mye jobb på han, sier kunsthandleren tørt.

- Vi har apparatet
Nå som lovendringen er på trappene gleder Forsberg spesielt over at Vinmonopolet skall ha med seg en partner.

- Vi vil være med der og gi et tilbud. Vi har apparatet. Vi er 28 ansatte, og onlinebiten er fullt utbygget. Vi har kapasitet til å ta det og har allerede en ekspert, nærmest reklamerer han. Han vet av erf#229 av mange av Blomqvists kunder er interessert i vin.

- Vi ser at det er et behov der, sier han.

Hvor stort vin som forretningsområdet kan bli, er Forsberg usikker på.

- Volumene i Sverige er gode nok for oss, men vi er halvparten så mange mennesker i Norge, påpeker han.

Kan bygge kjølerom
Blomqvist Kunsthandel sier de ikke trenger mange ukene før de kan svinge hammeren.

- Det er ikke noe problem i det hele tatt. Vi kan være veldig raskt i gang. Vi kan gjøre dette i mai. Det blir ikke noe annerledes å legge ut en flaske vin enn et maleri, sier Forsberg.

Om Vinmonopolet kommer med krav til lagringsforhold for vinflaskene vil Blomqvist bygge kjølerom om nødvendig.

- Hvis det kommer krav til slik trenger vi noe mer tid, og da kan anslaget om oppstart i 2012 være fint for oss også, legger han til.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer