Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
ENTUSIAST:
Luis Pato har i flere tiår jobbet for å øke anerkjennelsen for Baga-druen. Gunnar Bløndal les mer

Han kjemper for en neglisjert storhet

Luis Pato mener den portugisiske druen Baga er verdt strevet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En sær og vanskelig drue som noen med blikk for detaljer og kvalitet, kan forvandle til vin i verdensklasse. Komplekse, konsentrerte, elegante og strukturerte med stort lagringspotensiale. Uten ærgjerrighet ender vinene fort opp som tørre, magre og svært rustikke.

Lokal helt
Luis Pato er den ypperste tolker av denne druen og har i flere tiår jobbet for å øke anerkjennelsen for Baga, både blant konsumenter og vinprodusenter i Bairrada, hvor Baga regjerer. Han er så opptatt av regionens fremtid at han siden 1999 har nektet å benytte DOC Bairrada på etiketten og har deklassifisert de fleste av sine viner til den enklere Vinho Regional Beiras. Det har han gjort i protest mot vinlovens autorisering av å benytte internasjonale druer og fremdeles selge under strengeste DOC appelasjon. Dette systemet mener han undergraver regionens eget arvesølv: de lokale druesortene og da spesielt Baga.

Baga er en aromatisk, tykkskallet drue, avhengig av lave avlinger og lang modningstid for å utvikle aroma og samtidig bløtgjøre de markante tanninene. Den veldig utsatt i fuktig vær og utfordringen er derfor stor i kystnære Bairrada, der høstnedbøren nær sagt er et fast innslag hvert år – også lenge før Baga-en når optimal modning. Tidligere, under kooperativenes storhetstid, var avlingene store og man høstet tidlig for å «redde» avlingen og unngår råte. Resultatet kan få den største entusiast til å sky Baga for resten av livet.

Tradisjon og innovasjon
Pato mener at Baga må behandles med en kombinasjon av tradisjon og innovasjon. Ved å konsentrere seg om druen, jordsmonn, de enkeltes vinmarkers kvaliteter og lave avlinger, har Pato utviklet et helt lite univers av spennende bagaviner, både søte, rosé, musserende og røde. Med sin kjemikerbakgrunn og lekne nysgjerrighet har han analysert, synset og eksperimentert seg frem til hvordan perfeksjonere sin elegante vinstil. Han skyr høy alkohol, er forsiktig med eikebruken og prøver hele tiden å lage en ren, frisk, elegant og tydelig drue- og jordsmonnspreget Baga.

Toppvinene Vinha Pan, Vinha Barossa og Quinta de Ribeirinho Pé Franco, er alle fra enketvinmarker. I noen viner bløtgjør Pato den faste Baga med den rundere Touriga Nacional for mer kommersiell appell, og han lager en seriøs, fatgjæret hvitvin fra kalkholdig leire, laget på den lokale hvite druen Bical i tillegg til flere musserende og søte viner. Hans siste eksperiment er en rød hvitvin, laget på den hvite fernao pires – som masereres i åpne lagares med skall fra Baga. Datteren Filipa blir mer og mer involvert i driften, men inntil videre er det mer enn nok av både innovasjon og skapertrang igjen i Luis Pato selv.

Noen viner tilgjengelige i Norge

47866 Luis Pato Vinha Pan 2005
Luis Pato
Beiras, Portugal
Kroner 332,10, bestilling
92 poeng
First Wines
Ungdommelig og frisk med faste tanniner og leskende syre, solbær og noe tobakk , lær mineraler og lang leskende og frisk finish, Faste og tøffe tanniner i dag, men med flott balanse og lang lekker ettersmak. Top Baga fra topp år. Nå til 2025. Til rødt kjøtt og lam, og kraftig storvilt på sikt.

46786 Vinha Velhas Tinto 2008
Luis Pato
Bairrada, Portugal
Kroner 209,90,bestilling
91 poeng
First Wines
Trang og tett med fast struktur, og faste utilgjengelige tanniner pr idag, men har et langt liv foran seg, en vin som år etter år gir konstant, god kvalitet. Vent 3 år og drikk til 2025. Til lam, storfe og annet kraftig kjøtt.

94449 Luis Pato Rebel 2010
Luis Pato
Bairrada, Portugal
Kroner 152,00, bestilling
85 poeng
First Wines
Laget nesten utelukkende på Baga iblandet en dråpe av den hvite Bical. Fersk, saftig og mørk bærfrukt, med peprede toner og lett grønt streif. Bløt og fruktig med fin fasthet og saftig, leskende syre i utgangen. Vellaget, tilgjengelig og god fra mesteren i Beiras. Nå til 2013. Til lette retter av lyst kjøtt.