Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
NYE AV ÅRET:
Skuffende få av Polets januarnyheter passer til «månedens råvare» ¿ kylling ¿ men noen gode kjøp er det mulig å finne på listen likevel. Thomas T. Kleiven les mer

no_topic

Mager start på vinåret

Polet satser på vin som passer til kylling under årets første nyhetsslipp, men får det ikke helt til.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I over ti år har Vinmonopolet valgt et vinområde som tema ved hvert nyhetsslipp. Nå ønsker det å satse på vin til mat i stedet. Problemet er bare at ytterst få av nyhetene passer til kylling – januars temaråvare.

Ser man bort fra det, har en håndfull gode kjøp sneket seg inn i Polets hyller. Særlig fyller Taupenot-Mermes Saint Romain fra 2010 et tomrom i basisutvalgets magre Burgund-sektor. Og Kühling-Gillots Nierstein Pettenthal Riesling GG fra 2011 gir et innblikk i hvordan en topp tørr riesling kan smake.

På rødvinsfronten er det lengre mellom godbitene, selv om Polet kan opplyse at det for første gang solgte mer pinot noir enn bordeaux i basisutvalget i året som gikk. Likevel klarer det ikke å lansere en kvalitets-pinot denne gangen heller, selv om det ville passet bedre til kylling enn mengden av sødmefulle og kommersielt designede rødviner som fyller nyhetslistene hver gang.

Redningen er og blir bestillingsutvalget. Muligheten for et kvalitetskjøp er en helt annen, og selve bestillingen er gjort med noen få tastetrykk. Blant nyhetene her er det stort sett gamle kjenninger i nye gode årganger som imponerer, så hvorfor ikke planlegge litt, rydde plass i matboden, kjelleren eller vinskapet og bestille vin til fremtidige anledninger?

De fem beste basisnyhetene

Rødvin

55181 Monsanto Chianti Classico 2009
Castello di Monsanto
Toscana, Italia
Kroner 200,10, basiskategori 6
88 poeng
Vininor
Dufter av lær, røde bær, plommer og kirsebærsten og tre. Nydelig fylde på smak med frisk syre og tydelige tanniner med et klassisk tilsnitt. Lang utgang med fin struktur. Drikk nå til 2020. Passer til lam.

45995 Izadi Reserva 2007
Bodegas Izadi
Rioja, Spania
Kroner 129,90, basiskategori 6
Better Wines
Krydret duft med innslag av tre og moreller. Fin konsentrasjon på smak med krydret frukt og lett, tørr avslutning. Drikk nå til 2016. Passer til lam.

Hvitvin

59306 Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling GG 2011
Kühling-Gillot
Rheinhessen, Tyskland
Kroner 320,90, basiskategori 5
91 poeng
Non Dos
Aromatisk og floral mineralsk duft med innslag av olje og voks. Fyldig og konsentrert frukt på smak med balansert syre. Rik og flott utgang. Drikk nå til 2028. Passer til fet fisk og moden ost.

1917 Taupenot-Merme Saint Romain 2010
Domaine Taupenot-Merme
Burgund, Frankrike
Kroner 239,90, basiskategori 5
87 poeng
Autentico
Dufter av hvite blomster, tre, toast, mineraler og gule epler. Stram syrestruktur på smak med en flott mineralitet og lang, tørr finish. Flott balanse. Drikk nå til 2015. Passer til skalldyr, hvit fisk og ost.

2438 Eifel-Pfeiffer EP Riesling Kabinett 2011
Weinhaus Eifel-Pfeiffer
Mosel, Tyskland
Kroner 89,90, basiskategori 2
82 poeng
B&R Wines
Noe lukket på duft med hint av mineraler. Korrekt riesling med fint balansert syre og sødme. Fersk og frisk frukt. Mye vin for pengene. Drikk nå. Passer til sterkt krydret mat eller røkt kjøtt.

Gode bestillingsnyheter

Hvitvin

50472 Weil Kiedrich Turmberg Riesling 2011
Robert Weil
Rheingau, Tyskland
Kroner 299,90, bestilling
93 poeng
Moestue Grape Selections
Mineralsk duft med hint av sitrusfrukter. Klokkeren, konsentrert og ren, mineralsk, tørr riesling på sitt beste. Nydelig lengde. Drikk nå frem til 2025. Passer til fet fisk som laks og ørret samt sushi.

2757 Pichler-Krutzler Riesling Loibenberg 2010
Pichler-Krutzler
Wachau, Østerrike
Kroner 299,90, bestilling
92 poeng
Fondberg
Dufter av lett petroleum, mineraler og sitrus. Stram syre på smak med flott konsentrasjon og renhet. Lang og tørr utgang. Drikk nå til 2028. Passer til fet fisk.

2176 Graacher Himmelreich Spätlese Trocken 1992
Markus Molitor
Mosel, Tyskland
Kroner 129,80, 375 ml., bestilling
92 poeng
Record
Et fantastisk funn av en moden hvitvin i halvflaske. Moden og mineralsk duft med hint av petroleum, sitrusfrukter og flint. Stram syre på smak kombinert med en delikat, moden frukt og knusktørr utgang. Passer som hånd i hanske til norsk laks. Drikk nå.

95675 St. Aubin 2011
Thomas Morey
Burgund, Frankrike
Kroner 299,30, bestilling
90 poeng
Vininor
Mineralsk duft med preg av flint. Stram syre og mineralsk frukt på smak med pent integrert eik. Slank og lekker. Drikk nå til 2016. Passer til skalldyr og hvit fisk.

94779 Greywacke Wild Sauvignon Blanc 2010
Greywacke
Marlborough, New Zealand
Kroner 219,90, bestilling
90 poeng
Fondberg
Spontanfermentert vin. Mineralsk duft med innslag av urter, sitrus og stikkelsbær. Flott fylde og konsentrasjon på smak med en lett, moden frukt og bra kompleksitet. Drikk nå til 2016. Passer til fiskesuppe og grønnsaker.

Rødvin

2745 Ridge Monte Bello 2009
Ridge
California, USA
Kroner 829, bestilling
95 poeng
Vinarius
Krydret duft med hint av tre, solbær og lær. Nydelig sammensatt, perfekt, ung cabernet-basert vin med en fantastisk balanse, lange og raffinerte tanniner samt en frukt som varer herfra til evigheten. Drikk nå til 2035. Passer til lam og okse.

2599 Nuits Saint Georges 1er Cru Aux Thorey 2009
Domaine de Montille
Burgund, Frankrike
Kroner 565, bestilling
94 poeng
Moestue Grape Selections
Floral duft med innslag av voks, bringebær, fruktstener og granatepler. Strukturerte tanniner med en slank og lekker frukt kombinert med frisk syre og lang, tørr utgang. Trenger mer tid i kjelleren. Drikk fra 2017 til 2027. Passer til sopp, kalv og trøffel.

51125 Barbaresco Paje 2007
Az. Agr. Roagna
Piemonte, Italia
Kroner 394,90, bestilling
93 poeng
Autentico
Krydret frukt på duft med hint av nøtter, trøffel og tørket frukt. Stramme tanniner med en lekker og elegant, lett, moden, sursøt frukt. Nydelig balanse på smak med en kjøttfull utgang. Har godt av flere år i kjelleren, selv om den kan nytes nå av tanninelskere. Nå til 2028. Passer til lam.

42052 Barbera d’Alba 2010
Sandrone
Piemonte, Italia
Kroner 272, bestilling
92 poeng
Moestue Grape Selections
Lett krydret duft med hint av høy, krydder, røde bær og tre. Nydelig, nerverik barbera med integrert eik og frisk syre. Mineralsk utgang. Perfekt å nyte nå eller la ligge i tre til fire år til. Passer til and.

2734 Ridge Geyserville 2010
Ridge
California, USA
Kroner 299, bestilling
92 poeng
Vinarius
Kirsebær, bjørnebær og plommer på duft. Fantastisk, sursøt frukt på smak med lange og balanserte tanniner. Lang og delikat zinfandel på sitt beste. Perfekt vin til grillet kjøtt, så vær tidlig ute med å kjøpe sommerens grillvin. Drikk nå til 2020.

3101 Albarossa 2009
Michele Chiarlo
Piemonte, Italia
Kroner 197,90, bestilling
90 poeng
Gaia Wine & Spirits
Duft av stall, lær og røde bær. Flott, tradisjonell vin laget av en uvanlig drue som bare blir dyrket av fire produsenter i Piemonte. Lette tanniner og moden frukt med en bra saftighet på smak. Bitter i utgangen og frisk syre. Drikk nå til 2016. Passer til okse og lam.

1622 Château Le Puy Emilien 2008
Côtes de Francs
Bordeaux, Frankrike
Kroner 249,90, bestilling
89 poeng
No Hipster Drinks
Biodynamisk Bordeaux-vin. Dufter av lær, tobakk og stall med innslag av plommer og pepper. Klassisk bløt og saftig frukt på smak med lange og balanserte tanniner. Lett, tørr og strukturert utgang. Flott vin som kan nytes allerede nå og til 2020. Passer til lam og okse.

52789 Crozes Hermitage Cuvée Les Amandiers 2011
Domaine du Murinais
Nord-Rhône, Frankrike
Kroner 187,90, bestilling
89 poeng
Blend Wines
Saftig og flott, ren syrah som aldri har sett eikefat. Dufter typeriktig av rå poteter, furunål, bjørnebær og røyk. Superfersk, fruktig og generøs på smak med lange og balanserte tanniner. Drikk nå til 2015. Passer til vilt.

34339 Innocenti Rosso di Montepulciano 2009
Innocenti
Toscana, Italia
Kroner 139, bestilling
87 poeng
Evento
Dufter av tre og tørket frukt med innslag av nøtter. Stramme tanniner og en fyldig og konsentrert frukt på smak. Tørr og lett, bitter finish. Mye vin for pengene. Drikk nå til 2015. Passer til lam og okse.

2572 Smalhans Rødvin 2011
Meinklang
Burgenland, Østerrike
Kroner 139,90, bestilling
86 poeng
Non Dos
Rødvin spesiallaget av Østerrikes tre store røde druer, zweigelt, blaufränkisch og st. laurent til Sankthanshaugens nye restaurant Smalhans. Duft av blomster, moreller og kirsebær. Fersk og frisk, fruktig, delikat rødvin med lett tørre tanniner. Sjelden lekker vin til prisen. Drikk nå. Passer til lyst kjøtt.