Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Produsenten
Produsenten les mer

Hellas beste hvitvin

Maislippet: Druen Assyrtiko fra produsenten Gaia viser hva gresk vin er god for.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne artikkelen har vært publisert på DNvinklubb.

 

* Nå rundt 1600 medlemmer fra hele landet.
* Medlemmer får anmeldelser før andre lesere og eksklusive artikler om vin.
* Få invitasjoner til store og små messer og vinsmakinger.

Gå inn på DNvinklubb her

At europeisk vins vugge stod i Hellas er det liten tvil om, men det er lenge siden minoerne og mykene festet til ære for den greske vinguden Dionysos og Homer beskrev leskende dråper som hadde en sentral plass i samfunnet. Dessverre har det virket som at dette økonomisk skakkjørte landet mer eller mindre glemt over 6000 år gamle vinkunster. Og det siste århundret er vinene lidd under mangel på både utvikling og kvalitetssikring. Men det finnes unntak, og siden 90-tallet har man sett en oppblomstring av småprodusenter som setter fokus på lokale druer og kvalitet. Blant dem er vinprodusenten Gaia noen av dem som imponerer mest.

Kom igjen ketsjup. I 1994 startet agronom Leon Karatsolas sammen med en av landets mest kjente vinmakere Yiannis Paraskevopoulos firmaet Gaia i en gammel nedlagt tomatpuré-fabrikk beliggende på stranden mellom Kamari og Monolithos på Santorini. Målet var å fronte kanskje den beste grønne druen landet har å by på, Assyrtiko. Druen passer perfekt i Santorinis vulkanske jordsmonn, der den gir mineralske og tørre hvitviner med en god prosjon syre og friskhet. Over 900 hektar av druen er dyrket på øya, hvorav mesteparten går til produksjon av hvitvin og noe til tørking, som gir søte dessertviner. Gaia holder seg til den første kategorien, hvor saften kommer fra upodede stokker med et mikoskopisk utbytte på 20 hektoliter per hektar. Assyrtiko kan minne om sentraleuropeiske druer som riesling og sauvignon blanc og Gaias spontanfermenterte utgave kan lett hevde seg med sine mer berømte artsfrender som er dyrket lenger nord.

Leon Karatsolas og Yiannis Paraskevopoulos fikk en umiddelbar suksess med sine viner fra Santorini på hjemmemarkedet. Og bare tre år etter oppstarten hadde det kjøpt opp vinmarker på fastlandet for å lage landets beste rødviner.

”Gresk Bordeaux”. Den røde greske druen Agirogitiko, hjemmehørende i vinregionen Nemea ble inspirasjonen. Og et nytt vineri ble bygd 550 meter over havet i Koutsi i den øvre delen av Nemea vest for Athen. Paraskevopoulos som hadde arbeidet i Bordeaux i fem år visste hva som skulle til for å få Agirogitiko-druen til å skinne. Med franske eikefat, syv hektar med vinmarker plantet i høyden og lavt utbytte ble vinene til Gaia straks utropt til Hellas beste røde. En posisjon de fortsatt innehar. Druen kan minne om en mellomting mellom den franske druen Cabernet Sauvignon og spanske Tempranillo. Den har tanniner som gjør at den godt kan ligge i noen år, samtidig som en krydret frukt og syre lett sjarmerer.

I dag produserer Gaia 30.000 kasser vin i året og er et lysende eksempel på at det finnes noen annet i landet enn kvaeduftende Retsina og billige alkoholrike viner på den lokale tavernaen.

Siste skudd på stammen hos Gaia er en ”moderne” Retsina laget av Roditis-druer fra Korint. For å sette fokus på denne eldgamle vinen som sliter med et dårlig rykte.

At gresk vin har en fremtid er det liten tvil om. Når vinmarkene og druene får den behandlingen de fortjerner kan de måle seg med de beste fra ellers i Europa.98692 Assyrtiko Wild Ferment 2012
Gaia Wines
Santorini, Hellas
Kroner 185,- bestilling
90 poeng
Chaeos Import
Dufter av sitrus og svovel med innslag av mineraler. Nydelig syre og mineralitet med en flinty undertone. Lekker og tørr fersk frukt. En vin som kan minne om en utrolig mineralsk riesling iblandet noe sauvignon blanc. En virkelig sommerslager. Drikk nå til 2017. Passer til fet fisk og salater. MB