André Weinert er yngst i søskenflokken, men har i 11 år arbeidet sammen med familiens vinmaker, Hubert Weber.

– Mens søsknene mine var ute på fine forretningsreiser for å selge vin, sto jeg i vinmarken og jobbet. Det får jeg igjen for nå, sier Weinert, som er på norgesbesøk.

Som en av få vinmakere i Mendoza, ønsker han å oppnå balanse og eleganse. Det er en av grunnene til at han ikke lager hvite viner.

– Jeg liker bare de tyske hvitvinene. Det klarer vi aldri å lage her.

Det er kanskje derfor familien har startet et prosjekt i Patagonia, sør i Argentina hvor temperaturen er lavere.

Visjonstro
Cavas de Weinert ble etablert av brasilianske Bernardo Weinert, da han på 1970-tallet kjøpte en ruin av en eiendom som han pusset opp for millioner. 1977 ble familiens første årgang. Til tross for firmaets korte historie, lager det rødviner på 1800-talls manér.

– Min far hadde Bordeaux som forbilde da han startet. Han ønsket å vise at man i Argentina kunne lage vin på samme nivå, forklarer André Weinert.

Hoveddruen er malbec.

– På den tiden var malbec en mindre aktet drue som stort sett ble brukt i kjedelige blandinger. I dag skal alle ha malbec, sier Weinert.

Han legger til at det er en utfordring å holde alkoholprosenten nede når man dyrker malbec i Mendoza.

Weinert innrømmer at en god Malbec er kostbart, og at en cabernet fra Mendoza gir mye mer vin for pengene.

God tid
I Weinerts kjellere er det få moderne franske eikefat, men derimot mest gamle, store franske eikefat på 2000–6000 liter. Vinene får ulik lagringstid på fat, alt etter kvaliteten på vinen. Malbec Estrella 1997 fikk for eksempel mer enn 15 år på fat før den ble tappet på flaske. Cavas det Weinert 1994 fikk fire år. Dette gir viner som spiller mer på kompleksitet og raffinement enn frukt. Selv om det er blitt tillatt å bruke eikechips i Argentina, er det ikke aktuelt for Weinert å benytte denne lettvinte utveien.

Weinerts filosofi er den samme som i 1977.

– Hvis du har dårlig tid med å få vinen ut på markedet, så er det sikkert fint, men jeg har ikke dårlig tid, sier Weinert og smiler, vel vitende om at hans naboer i Mendoza stort sett har hastverk.

94944 Cavas de Weinert 2004
Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Kroner 199,90, bestilling
92 poeng
Momentum
Nydelig duft med hint av tobakk, sedertre, solbær og modne plommer. Strukturerte tanniner kombinert med en moden, krydret og lett sødmefull frukt. Tørr finish med en strukturert utgang. En nydelig vin som gir mer kompleksitet og modenhet enn det meste. Drikk nå til 2024. Passer til okse, lam og grillet kjøtt.

94943 Weinert Malbec 2006
Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Kroner 185, bestilling
89 poeng
Momentum
Druer fra gamle malbecvinmarker som har ligget i over tre år på eldre eikefat. Dufter av nøtter og lakris med hint av sort pepper og lær. Saftig og rik, lett sødmefull frukt. Lett tørre og tydelige tanniner. Flott balanse. Drikk nå til 2022. Passer til grillet kjøtt, okse og lam.

94942 Weinert Merlot 2006
Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Kroner 169,90,bestilling
88 poeng
Momentum
Dufter av plommer, rosiner, lakris og blomster. Saftig og rik, lett sødmefull frukt med en frisk syre kombinert med en tydelig og tørrere tanninstruktur. Trenger litt mer tid. Drikk fra 2017 til 2025. Passer til grillet kjøtt og okse.

32404 Carrascal 2008
Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
Kroner 134,90, basiskategori 3
87 poeng
Momentum
300.000 flasker blir laget av denne vinen i året, og Norge er det viktigste markedet. Moden frukt på duft med hint av plommer og tre. Flott saftighet med en moden og flott frukt kombinert med en balansert og fin tanninstruktur. Dette er den gamle måten å lage vin på, hvor vinen har fått to-tre år i gamle, store fat. Mye vin for pengene. Drikk nå til 2016. Passer til okse, grillet kjøtt og lam.

For alle som har eldre Weinert-viner i kjelleren, er dette utviklingen på tidligere årganger som har vært til salgs i Norge:

Malbec Estrella 1977
Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
95 poeng
Dufter sammensatt og komplekst av kaffe, tobakk, sjokolade og rosiner. Nydelig modenhet på smak med en forbausende fersk fruktighet kombinert med flott syre og avslipte tanniner. Lang og delikat utgang som holder i en evighet. Kan sammenlignes med en god årgang fra de absolutt beste slottene i Bordeaux. Drikk nå til 2020. Passer til okse og lam.

Malbec Estrella 1994
Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
93 poeng
Dufter av rosiner, mandler, tobakk og plommer. Moden frukt på smak med en flott konsentrasjon. Bløt og rik med en lang og lett tørr utgang. 1994 var et eksepsjonelt år, som fortsatt kan lagre i noen år til. Drikk nå til 2024. Passer til lam og okse.

Cavas de Weinert 2000
Cavas de Weinert
Mendoza, Argentina
91 poeng
Dufter av tobakk og modne, røde frukter, krydder og rosiner. Rik og bløt, fuktig og moden. Bra syre og lettere avslipte tanniner. Drikk nå til 2026. Passer til grillet kjøtt og okse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.