Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gattinaras og Nervis beste vinmark Molsino med utsikt mot Novara. Nå er den på norske hender, med Erling Astrup og Christopher Moestue som hovedeiere. Sune Eriksen.
Gattinaras og Nervis beste vinmark Molsino med utsikt mot Novara. Nå er den på norske hender, med Erling Astrup og Christopher Moestue som hovedeiere. Sune Eriksen. les mer

no_topic

Kjøper italiensk vingård

På druen: Ved foten av Alpene skal avtroppende corporatesjef i SEB Enskilda Erling Astrup sammen med vinimportør Christopher Moestue begi seg ut på et norsk-italiensk eventyr. Sammen har de kjøpt vingården Nervi i Gattinara.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.

PIEMONTE, ITALIA: I påsken ble det kjent at sjefen for corporatevirksomheten i meglerhuset SEB Enskilda, Erling Astrup (41) slutter ved nyttår. Astrup har siden SEB Enskilda kjøpte hans egen corporatevirksomhet, Astrup & Partners, vært sjef for denne mest innbringende delen av SEB Enskilda i Norge.

Nå skal Erling Astrup satse på produksjon av kvalitetsviner i det kjente vindistriktet Piemonte i Italia. Sammen med fire investorer har han kjøpt vingården Nervi i Gattinara, som fikk hard medfart under finanskrisen og gikk konkurs. Etter det DN kjenner til ligger den totale summen på rundt fire millioner euro, eller cirka 30 millioner kroner.

- Jeg skal først og fremst bidra med det rettslige og med kommunikasjonen med bankene, det er det jeg kan. Jeg skal ikke være en del av den daglige driften. Vi har overtatt mye gjeld som skal betjenes. Det var en del av totalsummen. Målet med Nervi er ikke å tjene masse penger, men å lage en av Piemontes beste viner. Jeg tror dette kommer til å bli gøy, sier han.

Kunne ikke glemme

Avtroppende corporatesjef i SEB Enskilda, Erling Astrup, er betatt av italienske viner.
Astrup har hatt et lidenskapelig forhold til vin fra Gattinara siden midten av 90-tallet. Under en skitur i Italia smakte han på en vin han aldri kom til å glemme. Mannen som skjenket var på den tiden en av Italias rikeste arvinger og kunne fortelle at vinen kom fra hans egen familie; den mektige Bocciolones vineri Nervi i Piemonte.

Betatt av kvaliteten på vinene klarte ikke vininteresserte Astrup helt å glemme dette første møte med Nervi. Tidlig i 2009 bød muligheten seg igjen, også nå med ski på bena.

- Jeg spurte Bocciolone under en skitur om jeg kunne få kjøpe noen flasker fra 1996-årgangen, men fikk beskjed om at jeg kunne få kjøpe 80.000 liter som sto i kjelleren på Nervi i stedet, siden familieselskapet nettopp var slått konkurs etter at de fikk stri medfart under finanskrisen.

- Etter mye arbeid og etterforskning viste dette seg å være 330.000 liter, og en ekstremt komplisert operasjon, forteller Astrup.

Med seg på laget fikk han etterhvert vinmaker Luca de Marchi, vinimportør Christopher Moestue og investorene Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred samt Daniele Dinoia som skal ta seg av salget av vinene.

- Det viktigste for meg var å redde Nervi, samtidig trekke det ut av det totale konkursboet. Av det jeg har smakt, har vingården et fantastisk potensial, sier Astrup, som siden studietiden i Italia har vært betatt av italienske viner.

Særlig husker han Nervis viner fra årgangene -54 og -96 med stor glede.

Euforisk
To naturlige amfiteatre dekket av vinstokker bader i vårsolen. Jorden er mager og karrig, plantene er gamle og husene forfalne. I bakgrunnen ruver Alpene majestetisk. Den tidlige våren har fått de potente grønne skuddene til å strutte av håp.

Christopher Moestue eier fra før vinmarker i både Burgund og Nord-Rhône i Frankrike. Her betrakter han sine nyervervede vinmarker i Gattinara fra naboens vingård.
- Se her, sier en entusiastisk Christopher Moestue.

Disse plantene er over 70 år gamle, dessverre holder de på å dø, men vi har leid inn en ampelograf som er spesialist på druestokker. Sånn klarer vi å velge ut det beste plantematerialet for fremtidens nye vinstokker.

Moestue er en av Norges mest kunnskapsrike og erfarne vinkjennere. Han eier i tillegg til vinimportørfirmaet Moestue Grape Selections vinmarker i Volnay i Burgund og Cornas i Nord-Rhône, og klarer ikke skjule sin begeistring for sin nyervervelse i Piemonte.

- Disse vinmarkene er fantastiske, de er velholdte og har en nydelig beliggenhet med riktig soleksponering. Innen en treårsperiode ønsker vi å legge om hele produksjonen til å bli økologisk, sier Moestue mens han ser oppgitt bort på naboens brune vinmarker som viser tydelige tegn til overdreven bruk av sprøytemidler.

Frem i lyset
I dag dyrker Nervi 24 hektar med nebbiolodruer, en formidabel størrelse i piemontesisk målestokk. De nye eierne har store forventninger til Nervis fremste vinmark, Molsino. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cru, som på grunn av sin beliggenhet og sandrike porfyrjordsmonn muliggjør viner med sjelden finesse.

- Men vi ønsker å trekke den noe forglemte og litt kjøligere vinmarken Valferana frem i lyset igjen, sier Moestue.

- Enkeltvinmarksvinene vil bli produsert i begrensede mengder, og utelukkende når kvaliteten gir anledning til det. Cru-betegnelse vil kun brukes for kvaliteter som virkelig fortjener å bli verdsatt spesielt, noe som også reflekterer husets historie, legger han til.

Det er dog ikke bare toppvinene som skaper entusiasme blant de nye eierne. Den enkleste vinen fra Nervi vil bære navnet Spanna, den lokale betegnelsen for nebbiolodruen, som en honnør til distriktets tradisjon og historie. Til sammen forventes en Nervi å ha en årlig produksjon på rundt 120 000 flasker.

Tilbake til fremtiden

Midt i den søvnige vinlandsbyen Gattinara, i den nordlige og mer ukjente delen av Piemonte, ligger en gammel skysstasjon. Bak den solblekede fasaden springer en ivrig vinmaker rundt mellom slitte vinfat. Gleden over å ta fatt på nye arbeidsoppgaver er stor hos den lovende vinmakeren Luca de Marchi (33) som er kjent fra det toscanske vinhuset Isole e Olena. For drøye ti år siden fant hans familie tilbake til sine røtter i Gattinaras nabodistrikt Lessona, der Luca de Marchi driver Proprietá Sperino i dag. Luca eier ti prosent av Nervi og er mannen som skal ta seg av vinproduksjonen.

- Jeg kan nesten ikke vente, sier han inspirert.

Pensjonsforsikring
De første vinene som de nye eierne vil lansere vil tappes i midten av mai. Med en kjeller fylt til randen av viner fra årgangene 2002, 2004 og 2005, i tillegg til 2006 og 2009 har vinmaker Luca de Marchi og Christopher Moestue brukt påsken på å smake seg gjennom alle fatene.

- Det er utrolig morsomt, sier Moestue mens han berømmer kvaliteten på vinene i kjelleren.

Fremover vil de to sette sammen viner som best representerer deres egen fortolkning av Nervi og Gattinara.

- Når vi lager vinene selv vil vi selvfølgelig gjøre en del endringer, men de vinene som allerede finnes her er laget av kjellermestere som har vært her siden 1958. Således representerer de hva Nervi har stått for hittil, legger han til.

De to hovedinvestorene har store planer fremover, men lar seg ikke blende av piemontesisk vingårdsidyll.

- Dette er pensjonen min, sier 41 år gamle Astrup. Det vil ta tid å tjene penger her, men jeg har tid og stor tro på prosjektet. Dette er en langsiktig investering.

Men Astrup vil ikke anbefale andre vininteresserte til å gjøre det samme.

- Det er lite romantikk i dette prosjektet, og man skal ha sterk vilje, mye tid og kunnskap om hvordan det italienske byråkratiet fungerer for å kunne gjennomføre det, legger han til på telefon fra påskeferie i Norge.Navn: Erling Astrup

Alder: 41 år

Stilling: Avtroppende sjef for Corporate i SEB Enskilda

Aktuell: Kjøpte landfredag vingården Nervi i Piemonte gjennom selskapet Pastis sammen med Christopher Moestue (25 prosen), Luca de Marche (10 prosent), Bjørn Wicklund (10 prosent) , Karl Skjelbred (3,9 prosent) og Daniele Dinoia (2 prosent) . Arbeider ut året i SEB Enskilda.

Navn: Christopher Moestue

Alder: 47 år

Stilling: Produktdirektør og eier av Moestue Grape Selections

Aktuell: Kjøpte landfredag vingården Nervi i Piemonte sammen med Erling Astrup, Luca de Marche, Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Daniele Dinoia.Område: Gattinara

Ligger: I Piemonte i nordvest Italia, 55 kilometer vest for Milano.

Omfatter: 94 hektar og den årlige produksjonen ligger på rundt 500.000 flasker i året.

Klassifikasjon: Fikk DOC i 1967 og DOCG i 1990 for nebbiolo-druer dyrket innen område.

Antall: Det er 54 drueavlere innenfor Gattinaras grenser.

Druer: Hovedsakelig nebbiolo. Lokalt blir nebbiolo kalt spanna.

Viner fra Gattinara må inneholde minimum 90 prosent nebbiolo/spanna. De resterende ti prosentene kan bestå av druene bonarda di Gattinara og maksimum fire prosent vespolina. Alle Gattinara skal lagres et år i trefat eller to år hvis det er en riserva. I tillegg til to år på flaske før de selges.Produsent: Azienda Vitivinicola Nervi

Etablert: 1906 av Luigi Nervi

Størrelse: 33 hektar, hvorav 24 hektar dyrket vinmark.

Historie: Var en av pionerene i Piemonte frem til 60-tallet. Kjent for å produsere lagringsvennlige viner på druen nebbiolo. Testamentert bort til ansatte og fjerne slektninger av Nervi familien på begynnelsen av 80-tallet, da sønnen til Luigi, Itavo Nervi døde barnløs.

Ble i 1991 kjøpt opp av familien Bocciolone som var eier av Sitiindustrie, et av Italias ledende selskaper innen stål, inntil nylig. Selskapet ble slått konkurs i begynnelsen av 2009.

Marked: Italia utgjør i dag Nervis kjernemarked. Både dette markedet, så vel som eksportmarkedet har det nye eierskapet ambisjoner om å forsterke ytterligere. Det er foreløpig interesse for de nye Nervi-vinene fra USA, England, Asia, Benelux og Norge. Vinene lanseres i Norge og andre eksportområder den 1. september i år.