Men slapp helt av – at det ligger snø i Lesotho, er helt normalt og ikke nok et dystert tegn på klimaendringer.

Det lille kongedømmet Lesotho er en innlandsstat i det sørlige Afrika og en enklave i Sør-Afrika. Det er det eneste landet på kloden der hver tomme av territoriet ligger mer enn 1.000 meter over havet.

Den høye beliggenheten gir altså Lesotho snø på vinteren. Og selv om kalde vintre ikke er sjeldne i det sørlige Afrika, er snø og skisteder det. Afriski i Lesothos Maluti-fjell, som ligger 3.000 meter over havet, er derfor Afrikas eneste skianlegg sør for ekvator.

Skistedet kan med stor sannsynlighet skilte til kontinentets beste skiføre.
Skistedet kan med stor sannsynlighet skilte til kontinentets beste skiføre. (Foto: NTB-AP)

Aldri sett snø

– Jeg hadde aldri sett snø før i hele mitt liv, forteller Kafi Mojapelo. Hun kommer fra Sør-Afrika, som altså ikke er langt unna. Nå er hun på sin første skiferie.

– Dette er bare en flott opplevelse, fastslår hun.

Bafana Nadida, som kommer fra bydelen Soweto i Johannesburg, er også svært begeistret for å ta på seg skistøvler for første gang.

Planen hans for dagen er å ta noen skitimer, ta bilder og ellers bare leke i snøen.

Kø for riktig utstyr

Skiløpere og snowboardere står i kø for å leie riktig utstyr.

Hope Ramokotjo, som er fra Lesotho og har jobbet som selvlært ski- og snowboardinstruktør i tolv år, gir gode råd og tips. Hans brede smil og dype stemme virker beroligende for nervøse nybegynnere.

– Skyv hælene ut. Slapp av i skuldrene, roper han til sine ivrige, men svært uerfarne afrikanske skiløpere der de skjelvende og usikre forsøker å svinge seg nedover på snøen.

– Sånn ja, bra, roper han oppmuntrende.

Skikonkurranse

I forrige måned strømmet deltakere til den årlige Winter Whip Slopestyle snowboard- og skikonkurransen i Afriskis Kapoko Snow Park. Sekholo Ramonotsi, en 13-åring fra Butha-Buthe i Lesotho, vant juniormesterskapet på snowboard på hjemmebanen sin. Han trener mye i skianlegget.

– Men jeg vil veldig gjerne prøve meg på ski i Europa også, sier han.

London-fødte Meka Lebohang Ejindu forteller at han har undervist i ski og snowboard i Østerrike i mer enn et tiår. Dette er hans første jobb på den sørlige halvkule. Han har familierøtter i Lesotho, så valget var enkelt.

– At en skikonkurranse foregår i det sørlige Afrika, er bare så stort, sier han.

Også i Lesotho kan det falle tung, våt snø.
Også i Lesotho kan det falle tung, våt snø. (Foto: NTB-AP)

Kjærlighet

Afriski er kanskje ikke på nivå med Europas enorme alpindestinasjoner, men kjærligheten til vintersporten her er vel så stor som blant europeiske skientusiaster.

På Afriskis Sky Restaurant og Gondola Cafe er det selvsagt happy hour. Baren har den høyeste beliggenheten i Afrika, bare utfordret av Sani Mountain Lodge, som ligger 130 kilometer østover på grensen mellom Lesotho og Sør-Afrika. Men det er bare her gjestene stiller i skiantrekk.

Og som i Europa viser skiløperne og snowboardkjørerne fram siste vintermote – og fester til housemusikk med ølglass i hånden.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.