Problemene oppsto først fredag i forrige uke. Et virus begynte å spre seg på DnB Nors maskiner. Det ble slått alarm, men ingen forestilte seg da at det kunne bli så ille.

- Vi er fremdeles i en rensefase, forteller Tore Dyrdahl, informasjonssjef i DnB Nor - etter fem dager med viruskamp, døgnet rundt.

Stengte filialer
It-avdelingen jobbet hele helgen sammen med underleverandørene EDB og anti-virusleverandøren Norman. Men det hjalp ikke. Mandag morgen herjet viruset fremdeles rundt på selskapets 11.500 pc-er og 1000 servere. Dermed stengte enkelte kontorer dørene, mens andre kjørte med redusert tjenestetilbud. Kampen har rast dag og natt.

Vaksinen fungerte ikke
Noe av det verste med virusangrepet er at tidligere rensede og friskmeldte pc-er har blitt infisert på nytt.

- Det har vært litt av en gåte, sier han.

Men på tross av tilbakeslag har det blitt stadig bedre utover i uken. Flere tjenester fungerer nå, og alle filialene er oppe.

- Vi hadde en liten oppblomstring i dag morges da folk skrudde på datamaskinene sine igjen, men er mye mer optimistiske i dag enn tidligere i uken sier Dyrdahl.

-Dette må være et mareritt for banken?

- Ja, det er helt klart et mareritt. Vi kunne ikke tro at dette fremdeles ville være et problem nå på onsdag da det oppsto fredag ettermiddag.

Avkjærer viruset - og de ansatte
Viruset heter Viking.gt, og er en såkalt orm. Den finnes på Normans liste over virus som selskapet skal beskytte mot, men dette fungerte ikke. Selv etter at Norman hadde laget en fiks etter angrepet kunne pc-er infiseres på nytt.

- Viking.gt Det går inn og tar stadig større plass, sier Dyrdahl.

I seg selv gjør kanskje ikke dette så stor skade, men det finnes en skummel mulighet.

- Viruset kan også laste inn annen skadelig kode, sier Dyrdahl.

Dette er trolig grunnen til at DnB Nors ansatte fremdeles er avskåret fra å bruke internett. Dermed får heller ikke viruset tilgang til å laste inn nye skadelige ormer. Dyrdahl sier de ikke mistenker at dette har vært et målrettet angrep på banken. Det skyldes en teknisk feil, og smitteårsaken er kjent, men hemmelig.

Nettbanken åpen
Dyrdahl mener det ikke er fare for at data skal gå tapt.

- Nei, alt som produseres nå på de systemene som er oppe tas det kontinuerlig sikkerhetskopi av. Og det finnes en hovedsikkerhetskopi fra forrige uke.

Nettbanken til DnB Nor har tidlgiere hatt mange problemer, men denne gangen er den ikke berørt. Den ligger på et helt annet nett og har fungert hele tiden.

- For mange av kundene er det nettbanken de bruker til daglig, og de har nok ikke merket dette. Vi kan jo dessuten fremdeles ha møter med kundene, og kan til og med ha bedre tid, sier han.

Noen må betale
De ansatte har nemlig mange oppgaver som de nå ikke kan utføre. Det blir ikke billig for banken. Dyrdahl sier det både har gått med mange overtidstimer og et stort produksjonstap.

- Vi skulle veldig gjerne heller hatt alle mann i arbeid mot langt mer produktive mål, sier han.

Billig blir dette uansett ikke, men Dyrdahl vil ikke si noe om hvem som må plukke opp regningen.

- Noen bør snakke sammen, er alt han vil si.

Les flere saker på Dagensit.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.