Det norske selskapet Visma, som leverer økonomisystemer til næringslivet, ble i helgen verdsatt til 21 milliarder kroner. For fire år siden var prisen 11 milliarder kroner.

Det skal ikke være tvil om at selskapet imponerer, understreker analytiker Christer Roth i DNB Markets.

- Visma har de siste årene hatt en fenomenal suksess når det kommer til å utvikle selskapet. Dagens prising ser vi som en funksjon av dette, sier Roth til DN.

Suksessoppskriften beskriver han slik:

- Visma har vært flinke både hjemme og internasjonalt. Samtidig har det funnet en eierkonstellasjon som åpenbart passer selskapet med tanke på videre vekst.

 

Gir ledelsen honnør

Analytikeren gir ikke minst honnør til selskapets toppsjef Øystein Moan, som har ledet Visma i 17 år.

-Hvor viktig har Moan vært for Visma?

- Veldig viktig. Det går både på hva han har oppnådd av konkrete resultater og det at han gir selskapet en kontinuitet. Han har tatt dette fra en relativt sped begynnelse til å bli så stort som det har blitt i dag, svarer Roth.

I vinter spekulerte internasjonale finansmedier i at børsnotering kunne være et alternativt. Visma vurderte å gå på børs i 2010, men skrinla planene da den store interessen fra internasjonale aktører ble kjent.

- I hvilken form tror du Visma eksisterer om 5 år?

- Jeg vet ikke, men det skal bli spennende å se. Om det da eventuelt er børsnotert eller blitt slukt av en stor aktør internasjonalt, svarer Roth.

- Relativt høy

Helgens verdsettelse kom i forbindelse med det britiske fondet Cinven kom inn på eiersiden. Samtidig kjøpte den langsiktige-investoren HGCapital seg igjen kraftig opp i Visma.

Analytiker Roth at prisen er er «relativt høy» på multippelbasis sammenlignet med en del andre nordiske IT selskape. Han mener forklaringer bak det solide tallet er sammensatt.

- Der en del faktorer ved Vismas operasjonelle modell som er attraktive for de eierne selskapet har fra private equity. Blant annet en relativt høy cash flow-margin og den stabiliteten i inntjeningen som selskapet har, sier han.

Økte inntjeningen

Forrige gang det ble foretatt en omfattende transaksjon i selskapet var i september 2010, da det ble verdsatt til 11 milliarder kroner. Fra 2010 til 2013 har inntjeningen (ebitda) økt med 60 prosent, påpeker Roth.

- Antar man at topplinjen fortsetter å øke rundt 10 prosent, og at man klarer å opprettholde en ebitda-margin på 21 prosent, vil det bety at inntjeningen innen utgangen at 2014 har vokst med rundt 80 prosent siden forrige transaksjon, mens verdsettelsen er opp rundt 90 prosent, sier han.

Helgens nedsalg priser selskapet inkludert gjeld til vel 16 ganger inntjeningen for 2013. Roth mener forholdstallet for 2014 er på linje med det for fire år siden.

- Forutsatt en topplinjevekst på 10 prosent og en ebidta-margin på 21 prosent, ender man opp med en ebitda-multippel som kun er 5 til 6 prosent høyere enn den var i 2010, sier han.

- Multippeløkningen er marginalt lavere enn for eksempel Nasdaq-selskapene har sett i samme periode, sier Roth.

Visma ville vært Børsens 13. største selskap om det var notert på dagens nivå. Det er verdt dobbelt så mye som det mest verdifulle selskapet på Børsens it-indeks i dag, nettleseren Opera Software. Roth tror riktignok ikke helgens prising har en smitteeffekt på andre norske og nordiske it-selskaper. Samtidig minner han om at beløpet fortsatt er småtterier sett i internasjonal sammenheng.

Les også:
Asia i dag: Japansk kjøpefest før skatteøkning
«Spøkelsesflyplass» åpner
Vil forsikre Norge mot hacking  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.