Nærmere tolv millioner amerikanere besøker hvert år Europa og kan i dag oppholde seg visumfritt i tre måneder om gangen i EUs 28 medlemsland.

USA krever imidlertid visum for besøkende fra EU-landene Bulgaria, Kroatia, Kypros, Polen og Romania, noe EU sterkt misliker. EU-kommisjonen skal nå derfor ta stilling til om de skal svare med samme mynt.

En talskvinne for kommisjonen, Mina Andreeva, bekreftet fredag at spørsmålet om visumplikt for amerikanske statsborgere skal behandles til uka, og at fristen for en avgjørelse utløper tirsdag.

Dersom EU går til det skritt å innføre visumplikt for amerikanske statsborgere, vil det neppe bli godt mottatt på den andre siden av Atlanterhavet.

– Vårt mål er fortsatt full gjensidig visumfrihet med våre strategiske partnere, noe vi på konstruktivt vis samarbeider med dem for å få til, sa Andreeva fredag.

Dersom EU-kommisjonen går til det skritt å innføre midlertidig visumplikt for amerikanske statsborgere, vil det først tre i kraft om fire måneder. Både medlemslandene og EU-parlamentet har dermed anledning til å sette ned foten for beslutningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.