Hvem har ikke fått servert frasen «snille barn» når de har spurt foreldrene om hva de ønsker seg?

Men det er ikke sikkert det å hele tiden være snill og lydig som ung, og alltid gjøre som foreldrene sier, er nøkkelen til fremtidig suksess.

Forskere ved Universitetet i Luxembourg, Universitetet i Illinois ved Urbana-Champaign og Det frie universitetet i Berlin har nemlig gjort et overraskende funn, skriver Quartz (qz.com).

I en nylig publisert studie i the journal Developmental Psychology fant forskerne at å bryte regler og trosse foreldrenes autoritet under oppveksten var den beste indikatoren for hvilke studenter som vil tjene mest som voksne. Dette funnet ble gjort etter at det var justert for en rekke forhold som sosial bakgrunn og barnas evner. Forskerne karakteriserte funnet som «overraskende», og innrømmet samtidig at det er gode grunner til å være forsiktig å trekke for bastante konklusjoner.

Ingen grunn til å fortvile

Som én mulig forklaring på hvorfor barn som skårer høyt på skalaen for «trassighet» skulle tjene mer som voksne skriver forskerne at de antar dette kan skyldes at disse er mer villige til å være mer krevende i vanskelige situasjoner som for eksempel i forhandlinger om begynnerlønn eller lønnsøkninger.

Forskerne har i studien fulgt 745 barn i Luxembourg fra de var rundt 12 år gamle i 1968 frem til 2008 da «forsøkspersonenes» gjennomsnittalder var cirka 52 år. Forskerne har blant annet stilt en rekke spørsmål både til barna og deres lærere.

Andre funn var ifølge qz.com at suksess i yrkeslivet var nært knyttet til IQ, foreldrenes sosioøkonomiske status og en beregning av «flittighet» basert på vurderinger fra lærerne deres.

Men som qz.com konkluderer med, så bør ikke foreldre med lydige og «regel-følgende» barn fortvile for mye, da det alltid er begrensninger med slike studier som den ovennevnte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  Like, rike og uoppdragne


Fint gavebord

 
Foreldre klagde på barnehagen - barna kastet ut