Mye er stort i et Kina som har investert ufattelige summer i bygg og infrastruktur de siste årene.

Men også på forskningsområdet satser Kina stort. Nå har landet nettopp fullført byggingen av verdens største radioteleskop med en diameter på 500 meter, skriver Xinua. Teleskopet ligger i fjellene i Guizhou-provinsen i det sydvestlige Kina.

Søndag ble det siste av de 4.450 panelene plassert i sentrum av det gigantiske teleskopet som ifølge The Guardian har tatt fem år å bygge og er på størrelsen med 30 fotballbaner.

Nå venter noen måneder med testing og feilretting før det skal tas i bruk i september.

- Sette fart på jakt på utenomjordisk liv

Teleskopet skal benyttes til målinger i frekvensområdet 70 MHz til 3 GHz, men er planlagt for senere oppgradering til 8 GHz.

- Teleskopet er av stort viktighet for menneskene for å utforske universet og utenomjordiske sivilisasjoner. Prosjektet har potensial for å søke etter flere fremmede objekter slik at vi bedre kan forstå universets opprinnelse og sette fart på hele verdens jakt på utenomjordisk liv, sier Zheng Xiaonian til Xinua. Zheng Xiaonian er nestleder i Kinas nasjonale astronomiobservasjoner som er underlagt det kinesiske vitenskapsakademiet som bygde teleskopet.

Kinas ambisjoner innen romforskning stopper imidlertid ikke med dette teleskopet.

Planen er ifølge The Guardian at den første kineser skal sette sine ben på månen innen 20 år fra nå, og at Kina skal bygge sin egen romstasjon. Arbeidet med sistnevnte er ifølge avisen allerede igangsatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Investeringsbehov på 400.000 mrd.


  Tjente 1,7 mrd. på to år – går av dnPlus (DN+

Asia i dag: Oljetankere ligger i kø – smekkfulle lagre

- Anbefalt av DNtv:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert: