At man kan smitte andre hver gang man hoster eller nyser innendørs er noe de fleste er kjent med. Nys er nemlig en av måtene som sykdommer enklest blir spredd på.

Men hvor langt unna kan man være en person som nyser og likevel risikere å bli syk?

Det har forskere på Massachusetts Institute of Technology i USA (MIT) nå funnet svaret på, skriver danske Videnskap som refererer en forskningsartikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. Forskningsleder er matematiker Lydia Bourouiba.

Når du nyser så kommer spytt og slim i form av 3000 til 5000 dråper ut av munnen i en voldsom eksplosjon. Farten er over 120 kilometer i timen, som tilsvarer orkan styrke. «Verdensrekorden» er ifølge danske Helsenyt 167 kilometer i timen.

Brukte matematiske modeller

Og svaret på hvor langt smittedråpene fra et nys kan bevege seg før de oppløses er åtte meter, ifølge forskerteamet ved MIT.

Forskerne har kommet frem til dette ved å benytte veldig spesifikke slow motion-videokameraer. Videomaterialet viste ifølge Videnskap at store dråper fra nys faller på bakken etter en til to meter, og at små dråper blir i luften som små luftbårne partikler.

Men ved å kombinere videomaterialet med matematiske modeller konkluderte forskerteamet ved MIT at flere av de store dråpene kan bevege seg åtte meter ved et nys og fem meter ved hoste.

Beregningene viste også at partiklene blir i luften i opptil ti minutter, slik at tid og distanse betyr at dråper fra et nys kan smitte noen i andre enden av et stort rom, i tillegg til at smittedråpene også risikerer å havne i ventilasjonssystemet.

Les også: 20 år gammel avføring fra bergenser har blitt behandling for diaré

 
Diagnoseroboten dnPlus  (DN+)

Pasientkonkurransen dnPlus  (DN+)

Syk 15 uker i året - best når det gjelder

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.