Lørdag morgen kunngjorde de elleve landene, som alle ligger i Stillehavsregionen, at de er blitt enige om «kjerneelementer» i avtalen, noe som regnes som et viktig gjennombrudd.

Canadas handelsminister François-Philippe Champagne sier det er et «stort fremskritt» at landene etter flere dagers stillstand i forhandlingene er blitt enige om et rammeverk.

Fremtiden til TPP (Trans-Pacific Partnership) var usikker etter at Donald Trump trakk USA ut av prosessen i januar. De gjenværende landenes ministre jobbet på overtid for å kunne komme med en uttalelse fredag. Det har vært krevende å finne en vei videre uten USA, som er den største økonomien i området og som inntil sist vinter var en viktig støttespiller for TPP.

Trump har på sin side gjentatt sitt standpunkt om å alltid sette USA først og sier han ikke ønsker å inngå store handelsavtaler. Han foretrekker bilaterale avtaler og ønsker å reforhandle flere av de omfattende handelsavtalene landet har vært med på å inngå tidligere.

Kina er ikke en del av TPP, men president Xi Jinping fikk applaus da han på en forretningskonferanse under APEC-toppmøte tok til orde for «et multilateralt handelsregime» og videre fremdrift mot en frihandelssone i Asia og Stillehavsregionen.(Vilkår)