EU ber medlemslandene sette i gang nasjonal gransking av om bilene på markedet overholder europeiske utslippsregler etter Volkswagen-skandalen.

- Vi har en tydelig beskjed: Nulltoleranse for juks. EUs regler må overholdes strengt. Vi må ha full åpenhet og solide utslippstester må på plass, sier Elzbieta Bienkowska, som er kommissær for industri og det indre markedet i EU.

EU-kommisjonen ber i en uttalelse alle medlemslandene om å gjøre de nødvendige undersøkelsene på nasjonalt nivå og rapportere til Brussel.

Vil ha full oversikt

- Vi trenger full oversikt over hvor mange kjøretøy i EU som har hatt systemer for utslippsjuks installert, heter det i kommisjonens dokument.

EU-kommisjonen forventer også at landene raskt blir enige om tiltak som gjør at testene som gjøres i forbindelse med godkjenning av biler, viser faktiske utslipp i vanlig bruk.

VW innrømmet fredag i forrige uke å ha manipulert utslippsdata for sine dieselbiler i USA, ifølge en melding fra det amerikanske miljødirektoratet EPA. Bilene viser seg å være mindre miljøvennlige enn det de har forsikret kunder og myndigheter verden over om. Siden har aksjekursen stupt - og onsdag trakk toppsjef Martin Winterkorn seg fra stillingen sin.

Torsdag innrømmet Volkswagen at programvaren som manipulerer utslippsdata også er installert i biler i Europa.

Tysklands transportminister kunngjorde dette, og opplyste samtidig at det vil bli gjort flere utslippstester i Europa de neste månedene.

11 millioner dieselbiler fra Volkswagen skal være omfattet av jukset.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: VW beskyldes for utspekulert miljøjuks

VW beskyldes for utspekulert miljøjuks
Aksjen til bilgiganten Volkswagen er mandag i fritt fall etter at amerikanske myndigheter har avslørt en utspekulert miljøjuks. Fallet er så stort at børsen her i Frankfurt også går i rødt.
00:42
Publisert: