Volkswagen-aksjen stuper nesten 20 prosent mandag morgen etter anklager om juks.

Før helgen ble Volkswagen-konsernet (VW) anklaget av den amerikanske miljøvernetaten (EPA) for å benytte ulovlig programvare i 482.000 dieselbiler, skriver The Guardian.

VW-ingeniørene skal ha installert et program som fikk de fire sylindrede bilene til å redusere utslippene av nitrogenoksyd (NOX). Men programmet skal bare ha blitt aktivert når bilene skulle utslipptestes i de strenge amerikanske testanleggene.

Når bilene senere ble solgt til kunder var programmet ifølge EPA ikke aktivert lenger, noe som medførte at disse bilene slapp ut opptil 40 ganger så mye NOX som tillatt.

- Kan og vil ikke tolerere brudd

Avsløringen har medført at VW har tilbakekalt alle de angjeldende bilene av merke Volkswagen og Audi.

VW risikerer i verste fall en gigantbot på 37.500 dollar per bil (306.000 kroner) tilsvarende i overkant av 147 milliarder kroner.

Nå legger VW seg paddeflate i en pressemelding søndag, ifølge Reuters.

- Jeg beklager dypt at vi har brutt både våre kunders og offentlighetens tillit. Vi kan og vil ikke tolerere brudd på våre regler eller på loven, heter det fra Volkswagens konsernsjef Martin Winterkorn.

VW har nå nedsatt en ekstern granskning av saken.

Klokken 10.30 omsettes Volkswagen-aksjen til 131,55 euro, en nedgang på 19 prosent siden fredagens sluttkurs.

Les også: På full fart mot en elektrisk fremtid

 

Her besvimer BMW-sjefen på scenen

Her besvimer BMW-sjefen på scenen
Det ble dramatisk da den nye BMW-sjef Harald Kruger møtte pressen i Frankfurt for å snakke om de nye bilmodellene. Plutselig besvimer han før han blir geleidet bort fra scenen.
00:28
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.