Saken oppdateres

Den tyske bilprodusenten har funnet antallet biler i Norge som er utstyrt med den omstridte «fuskeprgramvaren».

Det opplyser VW i en pressemelding.

- I Norge er biler av merket Volkswagen berørt med 77.580 biler, Audi 27.649, SKODA 19.947 og Volkswagen Nyttekjøretøy med 21.963 biler, skriver produsenten i meldingen.

Totalt er det altså 147.139 biler som er berørt i Norge.  Bilene det gjelder omfatter bestemte produksjonsår og modeller er utelukkende utstyrt med dieselmotorer av typen EA 189.

Se hele listen over alle berørte modeller: Sjekk om det gjelder din bil

Volkswagen opplyser at de berørte kundene i løpet av noen uker vil bli informert om at deres bil er berørt og at det kan være nødvendig med en oppgradering.

Videre opplyses det at produsenten nå utarbeider tekniske løsninger som presenteres for tyske myndigheter i oktober.

«Oppgraderingen vil begynne så snart godkjennelsen foreligger fra tyske myndigheter. Alle berørte kunder vil bli informert individuelt», heter det.

«Bilene er teknisk sett sikre og kan brukes som vanlig. Nye biler etter EU6-norm, samt alle dieselmotorer som ikke er basert på EA189, er ikke berørt».

- Vi er svært lei oss for den situasjonen som er oppstått, og vil gjøre alt som står i vår makt for å gjennomføre nødvendige oppgraderinger så effektivt som mulig. Volkswagen AG har forsikret oss om at kundene ikke skal bli skadelidende og vi skal sammen med våre forhandlere gjøre alt vi kan for å gjenvinne kundenes tillit, sier administrerende direktør Terje Male i den norske  importøren Harald A. Møller AS i meldingen.

I pressemeldingen presenterer selskapet følgende oversikt over  hvilke modeller som er berørt:

Tilbakekalles

Bilgiganten har arbeidet for å skaffe seg oversikt over omfanget etter at det ble kjent at programvaren som er benyttet i enkelte bilmodeller ikke viser korrekte utslippsmengde. Importøren Harald A. Møller ønsker foreløpig ikke å kommentere saken overfor DN, men viser til pressemeldingen.

I forrige uke varslet Økokrim undersøkelser av VW-skandalen i Norge. Førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim forteller at de fikk beskjed fra den norske importøren av Volkswagen Harald A. Møller as om hvor mange biler som var utstyrt med programvaren tirsdag kveld.

- Vi er glade for at de samarbeider med Økokrim for å få kartlagt hva som er skjedd i denne saken. Men det er for tidlig å si hvilke konsekvenser denne programvaren har hatt i Norge, både med tanke på utslipp og avgifter. Dette er en undersøkelsessak der Økokrim arbeider med å finne ut hva som er skjedd og om det som har skjedd er straffbart i Norge og om noen kan holdes ansvarlig for det, sier førstestatsadvokat Bender.  

I Sverige skal 224.746 biler ha dieselmotor av typen EA 189. NTB skriver onsdag at bilene fordeler seg på 104.227 Volkswagen-modeller, 57.367 Audi-biler, 28.430 fra Skoda, 2.162 av merket Seat og 32.560 VW Transport.

Disse tilbakekalles, forklarer VW i meldingen.

I Danmark skal det samlet gjelde 90.000 biler av de ulike merkene.

Les også: Dette er Tesla Model X

Disse bransjene merker først at det snur

Kan du mer om økonomi enn gjennomsnittet?

 

Se også:

- Folk er ikke redde for å bruke penger:

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.