Representantenes hus i Kongressen i USA stemte onsdag for å stanse finansieringen av en dyr ekstramotor til det nye jagerflyet F-35.

USAs forsvarsminister Robert Gates sier gjennom sin talsmann at han er takknemlig for vedtaket i Representantenes hus. Saken går nå videre til Senatet, hvor president Barack Obamas parti Demokratene er i flertall.

Ekstramotoren skulle bygges av General Electric og Rolls-Royce som et alternativ til hovedmotoren, som Pratt og Whitney står bak. Ifølge Gates ville utviklingen av motoren vært 17 milliarder «bortkastede» kroner.

Utviklingen av F-35-flyet har vært plaget av utsettelser og kostnadsoverskridelser, og det er ventet at hvert fly vil koste 527 millioner kroner.

USAs forsvarsdepartement skal etter planen bygge 2.443 eksemplarer av det nye jagerflyet, som tidligere var kjent under navnet Joint Strike Fighter.

Norge skal etter planen kjøpe inn 48 F-35-fly og fire opplæringsfly. Forhandlingene om endelig pris og antall skal starte i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.