Calbuco-vulkanen sør i Chile har våknet til liv og spytter røyk og aske flere kilometer opp i lufta.

Myndighetene har sendt ut såkalt rød alarm, noe som innebærer at utbruddet er et faktum og at faren for at betydelige mengder aske vil havne i atmosfæren er stor.

Calbuco-vulkanen er sammen med nabovulkanen Osorno blant Chiles mest aktive og ligger 30 kilometer nordøst for havnebyen Puerto Montt, rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Santiago.

Myndighetene har startet evakuering av tusenvis av menneskene som bor i området rundt vulkanen, men det er foreløpig ikke meldt i materielle skader som følge av utbruddet.

Den drøyt 2.000 meter høye vulkanen sto i 1893 for det største utbruddet i Chiles historie, og den har hatt en rekke større utbrudd siden, senest i 1972.

Vulkanutbruddet er det andre på kort tid i Chile, der Villarrica-vulkanen lenger nord fikk et kraftig utbrudd 3. mars.

Bare Indonesia har flere vulkaner enn Chile, og hele 500 vulkaner i landet regnes som aktive. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.