Japans meteorologiske institutt har sendt ut en advarsel til innbyggerne i området nær Sakurajima-vulkanen og ber dem forberede evakuering.

Vulkanen på øya Kyushu er en av Japans mest aktive og har nærmest kontinuerlig mindre utbrudd, men et større utbrudd kan nå være på gang, frykter ekspertene.

– Det er fare for at steiner vil regne ned over områdene rundt fjellet, så vi advarer innbyggerne i disse områdene og ber dem forberede seg på evakuering, heter det i en uttalelse fra Japans meteorologiske institutt.

Omstridt restart

Japan restartet tirsdag den første av landets atomreaktorer på Sendai-kraftverket som ligger bare 50 kilometer fra Sakurajima-vulkanen.

Alle landets atomreaktorer ble stengt ned etter katastrofen ved Fukushima-anlegget i 2011, da et jordskjelv forårsaket en stor tsunami som slo ut kjølesystemet og førte til at tre reaktorkjerner smeltet ned.

Ulykken førte til radioaktiv stråling og 120.000 evakuerte har fortsatt ikke fått flyttet tilbake til sine hjem i området.

Stor motstand

Etter Fukushima-ulykken besluttet myndighetene å fase ut bruken av atomkraft, men omgjorde denne beslutningen i 2014.

Motstanden mot atomkraft er imidlertid stor, og oppstarten av den første reaktoren denne uken ble møtte med protester.

Sakurajima-vulkanen hadde senest for to år siden et større utbrudd der aske ble slynget hele 5.000 meter til værs.

I fjor fikk Ontake-vulkanen i Japan et uventet utbrudd, der 63 mennesker omkom. Dette var den verste jordskjelvkatastrofen i landet på nærmere 90 år.

Også på øya Kyushu var det et større vulkanutbrudd i fjor, som førte til at alle innbyggerne ble evakuert. (©NTB)

Les også:

Halvert på tre dager

Kaller ny konkurrent sportbransjens Lidl

Euro-ministre sier ja til Hellas-pakke

Se DNtv: - Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil

 

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil
Slik høres det ut når AMG har tuklet med Mercedes-motoren.
03:15
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.