- Vi reiser ned og sjekker eiendommen selv, sier bostyrer Erling Opdal til DN.no.

Bjørn Sellæg ble slått konkurs i begynnelsen av januar (se faktaboks til høyre). Storebrand Bank var lei av å vente på å få innfridd lån. Da et tvangssalg av investorens hytte på Hafjell viste seg ikke å være nok til å innfri gjelden, valgte banken å begjære SEB Enskildas tidligere derivatsjef konkurs.

Nesten 120 millioner
Siden konkursen har bostyret jobbet intenst med å få oversikt over både kravene og verdiene i boet. Så langt er det meldt inn krav på 119 millioner kroner, opplyser advokat Opdal, som er partner i advokatfirmaet Ræder.

Han understreker at kravene ikke er prøvet ennå. Det vil først skje om det er utsikter for utbetaling til kreditorene.

Usikker verdsettelse
Det ble tidlig i bobehandlingen klart at Sellæg eier en større eiendom på Spanias solkyst. Eiendommen ligger i et etablert boligmiljø rett utenfor Marbella kommune med 20-25 minutter kjøretur til flyplassen i Malaga, rundt 700-800 meter fra stranden.

Det har vært stor usikkerhet knyttet til verdsettelsen av denne. Dels fordi eiendommen er beheftet med livsvarig bruksrett for Sellægs foreldre og dels fordi eiendomsmarkedet i Spania har falt dramatisk i kjølvannet av finanskrisen.

- Når du har en borett så kan den gå til fradrag, akkurat som en borett knyttet til en fritidseiendom på Sørlandet. Hvis noen har en borett til en eiendom i sin levetid er det ikke alltid så stor interesse for å kjøpe denne. Men det vil alltid være en interesse, sier bostyreren.

Sellæg skal ha betalt rundt fire millioner kroner da han kjøpte stedet i 2000. Da Storebrand Bank begjærte finansmannen konkurs sist høst, anslo den verdien, uten foreldrenes bruksrett, til tre millioner kroner.

- Markedet er veldig vanskelig der nede og strøket er etter det vi har fått opplyst ikke det beste lokalt. Det er derfor helt klart veldig vanskelig å vite hva som er normal omsetningsverdi, sier Opdal.

Har betalt vedlikehold
Dessuten skal foreldrene til Sellæg ha investert penger i boligen selv om den har stått i deres sønns navn.

- Om det er en million eller mer, det er vi ikke sikre på. Men de har i allefall lagt inn et betydelig beløp for å vedlikeholde stedet, sier Opdal.

Sellæg ble sist vår dømt til fem og et halvt år fengsel for grovt utroskap og grov skatteunndragelse. Straffeutmålingen var nylig oppe til ny behandling i lagmannsretten, dommen derfra er ennå ikke falt.

Les også: Sellæg med rekord i skatteunndragelse

Vil kjøpe selv
Det som er uomtvistet er at Sellægs foreldre har gitt bostyret et tilbud. De ønsker å kjøpe eiendommen fra boet. Derfor reiser en representant for bostyret og en lokal eiendomsmegler på bef#229 senere denne uken.

- Da har vi en vurdering, eller i alle fall et utgangspunkt for omsetningsverdien uten borett slik at vi vet hvilket beløp vi eventuelt gir avkall på. Vi har ikke bråhast med å selge akkurat i morgen. Men den skal ut. Det er noe av poenget med hele bobehandligen at vi realiserer de verdier som er, understreker han.

- Om omsetningsverdien er på to eller tre millioner kroner så vet vi det når vi skal forhandle, fortsetter han.

Opdal legger til at så langt har bostyret kun hatt et verdianslag fra Sellægs foreldre å forholde seg til.

- Det kan være riktig det de har kommet med. Det kan godt være de er både eneste og beste kjøper. Det vet vi foreløpig ikke, sier han.

Ukjent pris
Opdal ønsker foreløpig ikke å si noe om hvilken pris foreldrene til Sellæg har tilbudt seg å betale.

- Vi er Ikke nødvendigvis ferdigforhandlet med dem. Det er ikke gjennomdiskutert ennå. Da blir det feil å gå ut med beløp og vilkår, svarer bostyreren.

Les også:
<b>Sellæg: - Jeg var blendet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.