Det opplyser det franske landbruksdepartementet, som sier de to landene følger situasjonen nøye.

Stiger prisene ytterligere, kan det bli aktuelt å innkalle til møte i G20s såkalte Rapid Response Forum, som ble opprettet i fjor. Forumet er del av et system for informasjon om markedene for jordbruksprodukter.

Flere av G20-landene er allerede innstilt på å holde et krisemøte i slutten av september eller begynnelsen av oktober, ifølge avisa Financial Times.

Kilder i G20 understreker at møtet «ikke er et tegn på panikk». Formålet er å unngå at viktige jordbruksland forsøker å takle situasjonen med tiltak som i stedet gjør vondt verre.

Det var dette som skjedde i 2007 og 2008, da flere land innførte eksportrestriksjoner. Matkrisen ble den verste på 30 år, og det brøt ut opptøyer i flere titalls land i protest mot de høye prisene.

Hovedårsaken til prisøkningen i sommer er den voldsomme tørken som har rammet deler av USA. Amerikanske maisbønder har mistet avlingene i områder på størrelse med Belgia og Luxembourg til sammen.

Flere klimaforskere mener tørken kan ha sammenheng med den globale oppvarmingen, som ventes å føre til mindre nedbør i deler av Nord-Amerika. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.